Raketten later naar Cyprus

ATHENE, 12 JUNI. Rusland zal zeer omstreden S-300 luchtdoelraketten voor Grieks-Cyprus niet voor november leveren, zo heeft de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos, gisteren meegedeeld.

Een Russische krant meldde eerder deze week dat de raketten al waren geleverd, maar dat werd meteen door Griekenland en Turkije tegengesproken. Een Turkse krant schreef vanochtend echter dat de radar die bij de raketten hoort, wel al in Cyprus is aangekomen. Cyprus en Rusland hadden oorspronkelijk afgesproken dat de raketten in augustus zouden worden geplaatst.

De Grieks-Cyprische aanschaf van de raketten ligt buitengewoon gevoelig. Turkije heeft aangekondigd dat het plaatsing van de raketten hoe dan ook zal verhinderen. Volgens Griekenland is elke Turkse militaire interventie reden voor oorlog.

De Cyprische regering heeft gezegd vast te houden aan plaatsing tenzij er vooruitgang wordt geboekt naar een regeling op het in een Griekse en Turkse sector verdeelde eiland. De onderhandelingen daarover zitten op dit moment echter muurvast. (Reuters)