Premier Prodi woedend over toelaten Berlusconi tot EVP

ROME, 12 JUNI. De Italiaanse premier Romano Prodi heeft woedend gereageerd op de toelating van zijn tegenstander Silvio Berlusconi, leider van de oppositiepartij Forza Italia, tot de Europese Volkspartij (EVP). Hij zal het EVP-overleg voorlopig boycotten.

In een felle brief aan EVP-voorzitter Wilfred Martens schrijft Prodi dat hij “absoluut niets begrijpt” van het besluit, dinsdag, om de twintig Europarlementariërs van Forza Italia toe te laten tot de EVP-fractie in het Europese parlement.

De partij van de premier en de belangrijkste oppositiepartij komen daardoor in dezelfde fractie. Berlusconi “valt de pro-Europese regering aan die ik leid”, schrijft Prodi verontwaardigd. Hij verwijt Martens niet te hebben geantwoord op brieven hierover en zegt dat “de persoonlijke vertrouwensrelatie” met de voormalige Belgische premier op de tocht staat. Directe aanleiding voor de boze brief is het idee van Martens om Berlusconi ook uit te nodigen voor het EVP-overleg in de marge van de Eurotop in Cardiff.

“Het is dus duidelijk dat ik niet alleen niet zal kunnen deelnemen aan de bijeenkomst in Cardiff, maar dat ik mijn samenwerking met de organen van de EVP moet onderbreken, op zijn minst totdat officieel iedere mogelijke deelname van Berlusconi aan organen of bijeenkomsten van de EVP wordt uitgesloten,” schrijft Prodi. De Italiaanse premier heeft een kopie van zijn brief gestuurd aan bondskanselier Kohl en de Spaanse premier Aznar. Die hebben in zijn ogen de toelating van Berlusconi's partij doorgedrukt.

Ook EVP-Europarlementariërs uit de Benelux en Ierland hebben verontrust gereageerd op de toelating van Forza Italia. Ze zijn bang dat hierdoor het christen-democratische gedachtengoed in gevaar komt. Bovendien zou de EVP met de toelating de positie van de omstreden Berlusconi kunnen versterken. Berlusconi viert de toelating tot de EVP-fractie in eigen land als een grote overwinning, een soort Europese erkenning voor zijn poging om van Forza Italia een brede centrumpartij te maken. Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: De Europese Volkspartij heeft geruime tijd geleden besloten dat voor topbijeenkomsten van christen-democratische partijleiders ook de leiders worden uitgenodigd van partijen waarmee de EVP samenwerkt. Berlusconi is nog niet gevraagd om aanwezig te zijn op de bijeenkomst in Cardiff. Voorzitter Martens van de EVP heeft tot nu toe ontwijkend gereageerd op de vraag of voor een volgende EVP-top zowel Prodi als Berlusconi uitgenodigd zullen worden. Niet alleen de voorzitter, maar het hele partijbestuur van de EVP beslist volgens hem wie wordt uitgenodigd en wie niet.