Pakistan komt met moratorium kernproeven

ISLAMABAD/ NEW DELHI, 12 JUNI. Pakistan heeft gisteren een eenzijdig moratorium afgekondigd op kernproeven. Het land verklaarde zich in een bekendmaking van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad bereid met het buurland India een akkoord te sluiten over een verbod van kernproeven, om het vertrouwen in de regio te herstellen. Bovendien wil het de dialoog met India hervatten, met name over Kashmir. India heeft afhoudend gereageerd.

Pakistan hield eind mei zes kernproeven, nadat India kort tevoren vijf kernproeven had genomen. Islamabad maakte 30 mei bekend dat de serie proeven ten einde was, en onderstreepte vervolgens enkele malen dat het niet van plan was zich te laten meeslepen in een nucleaire wapenwedloop met India. Een Indiase regeringswoordvoerder reageerde gisteren met de mededeling dat India blijft bij zijn eerdere besluit om geen verdere kernproeven te houden. “Moratoria zijn niet bilateraal”, voegde hij eraan toe.

Beide landen hebben de afgelopen weken verscheidene malen aangeboden te gaan praten, maar er zijn nauwelijks aanwijzingen dat er in ernst aan een bijeenkomst wordt gewerkt. Ondanks de verzoenende mededeling van zijn ministerie uitte de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Gohar Ayub Khan, gisteren in enkele vraaggesprekken diep wantrouwen jegens India. Hij zei dat het conflict over Kashmir explosief is. En “nu India en Pakistan vorige maand kernwapens hebben verworven, kan dit conflict op elk moment in een nucleair conflict uitbarsten”, zei hij. Daarbij wees hij erop dat “600.000 Indiase bezettingstroepen daar de mensenrechten schenden, groepsverkrachtingen uitvoeren, dorpen in brand steken (..) en het volk niet in staat stellen het recht van zelfbeschikking uit te oefenen”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, waarschuwde woensdag dat in Zuid-Azië het gevaar groot is van “misinformatie die leidt naar een miscalculatie die leidt naar een ramp” na de kernproeven. (Reuters, AFP, AP)