Overvallers met behulp van Apache aangehouden

MOLENSCHOT, 12 JUNI. De politie in Oosterhout vermoedt dat er een verband bestaat tussen enkele 'ramkraken' in Amsterdam en de gewelddadige overval gisteren op de ABN Amrobank in de Brabantse plaats.

Met assistentie van de luchtmacht die twee helikopters inzette - waaronder een Apache van de Tactische Helikoptergroep van de Luchtmacht - konden de drie overvallers uren na de kraak worden aangehouden. Aan deze actie deden honderd agenten mee.

“We hebben kort na de arrestaties contact opgenomen met onze collega's van het korps Amstelland”, aldus een woordvoerder van de politie in Oosterhout. De eerste berichten waren niet bemoedigend. Tot nu toe zwijgen de drie verdachten, over de rol van één van hen bestaat nog onduidelijkheid. De verdachten zwijgen.

Gistermorgen even na negen uur reed het drietal een jeep met grote snelheid de bank binnen, daarbij werd de voorpui vernield. De overvallers namen volgens de politie “tussen de vijf of tien geldcassettes” en enkele kisten met cheques mee. Daarmee vluchtten ze in een gereedstaande auto om bij de carpoolplaats bij de A27 weer over te stappen in een andere auto. De manier waarop dit gebeurde wekte de argwaan van een voorbijganger die de politie waarschuwde. Tijdens de achtervolging bij Dongen en door Tilburg is de politiewagen diverse malen beschoten. Niemand is daarbij geraakt. Wel werd een aantal geparkeerde auto's beschadigd. Bij Molenschot stapten de overvallers uit en renden het bos in, achtervolgd door de politie. Daarbij loste ook de politie enkele schoten.

Rond half tien werd een Bolkow-helikopter ingezet. Omdat de met infrarood-apparatuur uitgeruste politieheli niet beschikbaar was, is op advies van de luchtmacht tegen het middaguur nog een Apache-helikopter opgestegen. “De inzet van het materieel had tot gevolg dat de daders geen kant op konden”, aldus de woordvoerder. De eerste verdachte werd op camping Heidelust gearresteerd. Halverwege de middag werden ook de andere twee verdachten gepakt. Bij hun aanhouding zijn diverse wapens in beslag genomen. Later werd ook de gehele buit teruggevonden.

G. Visser, beheerster van de kantine op de camping, stond oog in oog met twee van de drie verdachten. “Ik was in de bedrijfskeuken en zag opeens twee mannen over de heg springen. Ik ging naar buiten en vroeg ze of ik ze ergens mee kon helpen. Ze renden weg en sprongen weer over de heg. Achteraf hoorde ik pas dat het om overvallers ging.”