Orders Taiwan uitgesteld; ASML ziet nettowinst dit jaar afnemen

ROTTERDAM, 12 JUNI. ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, heeft gisteren gewaarschuwd dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan in 1997. Oorzaken zijn tegenvallende marktgroei en uitstel van orders uit Taiwan.

Op de Amsterdamse effectenbeurs bezorgde de winstwaarschuwing het aandeel ASML vanmorgen een koersdaling met 16,10 gulden naar 59,80. Gisteravond was de koers van ASML op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq ook al gedaald, met 3,125 dollar 34,125 dollar.

“Vreemd, ja”, zegt financieel bestuurder W. Verdonschot. “Ik had het persbericht toen nog in mijn zak. We onderzoeken wat daar is gebeurd.”

Vorige week al besloten analisten hun winstprognoses voor ASML te verlagen naar aanleiding van een interview in het blad Bettens. “In feite werd daar al een profit warning gegeven”, aldus analist S. Vrolijk van ING Barings. Hij concludeerde uit het interview dat de verkopen van de moderne machines van ASML voor chipbewerking (zogeheten DUV-steppers) min of meer op peil zouden blijven, maar dat de afzet van oudere modellen beneden verwachting zou uitkomen. Verdonschot stelt dat hij in het interview met Bettens alleen maar heeft aangegeven wat iedereen al wist: dat het met chipmarkt niet al te best ging. “De auteur van het verhaal in Bettens heeft het niet helemaal goed verwoord”, zegt hij.

De informatie over het uitstel van orders van onder meer de Taiwanese chipmaker TSMC kwam pas deze week. “Wij vonden het netjes die informatie direct naar buiten te brengen”, aldus Verdonschot. ASML verwacht dat het aantal verkochte machines dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau zal uitkomen als in de jaren 1996 en 1997.

Hij onderstreepte vanmorgen dat de orders van Taiwanese fabrikanten zijn uitgesteld en niet afgesteld. “Uiteindelijk zal de markt wel blijven groeien”, aldus Verdonschot. “U wilt toch ook een chipje in uw mobiele telefoon?”

De Koreaanse markt doet het juist boven verwachting. In een toelichting op de jaarcijfers becijferde bestuursvoorzitter W. Maris eind januari dat de omzet met “tientallen procenten” zou kunnen blijven groeien. ASM Lithography presenteert op 23 juli van dit jaar cijfers over de eerste helft van 1998.

Met de berichten over een zwakke chipmarkt vertelt ASML volgens Verdonschot niets nieuws. “De markt is dun”, zegt hij. “Iedereen weet dat.” Hij wijst erop dat ASML zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling zal handhaven en dat het geld moet blijven uitgeven aan de verbetering van bestaande producten.