Optieboeren

Je moet maar durven om het adagium 'maandag fusiedag' in de wind te slaan. Maar het financiële handelshuis AOT en de twee keer zo grote Bank Labouchere hadden bij de aankondiging van hun fusie afgelopen woensdag dan ook iets bijzonders in petto.

Direct een nieuwe naam. Geen onbegrijpelijke samentrekkingen zoals Vopak (Van Ommeren en Pakhoed) of helemaal niets, zoals de nieuwe De Boer Unigro Vendex Supermarktencombinatie. Toen woensdag de nieuwe naam Bank AOT Labouchere werd onthuld, werd direct duidelijk waarom was gewacht tot de openingsdag van het WK Voetbal.

Door de fusie verspelen de bijna vierhonderd medewerkers van Bank Labouchere hun lucratieve optieregeling (kooprechten op aandelen) bij verzekeraar Aegon, die tot nu eigenaar is van de bank. Dankzij de stormachtige stijging van de koers van de Aegon-aandelen zijn de (nu nog fiscaal aantrekkelijke) opties een goudgerande lekkernij geworden.

Medewerkers van de vastgoedafdeling van Aegon, die is verzelfstandigd in een joint venture met pensioenfonds PGGM, stapten onlangs naar de rechter omdat zij compensatie voor hun verloren opties wilden. Hun arbeidsvoorwaarden zouden gelijk blijven, maar hun nieuwe werkgever heeft geen opties. Het zou experts niet verbazen als de waarde van opties, net als de waarde van air miles, binnenkort ook inzet wordt van de financiële afwikkeling van echtscheidingen.

Het Labouchere-personeel hoeft zich geen zorgen te maken. De gemiddelde Aegon-medewerker zit op een papieren optiewinst van meer dan een ton. Een AOT'er op het dubbele.

    • Menno Tamminga