Opfokken

Heeft u ze gezien? Die Abri-posters? Met die agressieve kop van Kluivert erop? 'Saturday the 13th, unlucky for some, like Belgians.' Is van Adidas, die poster. Lekker in het Engels, klinkt goed.

Getverdemme dacht ik meteen. Als ik Belg zou zijn en dat hier zag hangen, dan keerde ik meteen om, weer naar België, om nooit meer naar Nederland terug te keren.

“Gaaf hè”, hoor ik de junior accountmanager van het reclamebureau zeggen. “Ja, hardstikke gaaf”, zegt de productmanager van Adidas, “gaaf ook die agressieve rooie kop van Kluivert.”

Getverdemme, denk ik. En maar zeiken en maar zeuren dat supporters braver moeten zijn. “Gib mir mein Fahrrad zurück”, lijkt me ook een goeie, voor als we tegen 'de Mof' moeten. Lachuh!! Of: “Lady Di, and now England!” voor als we tegen Engeland moeten.

“Ja keihard, maar wel gaaf hè!”

Ik zie nog vijf andere koppen van andere nietsvermoedende spelers onderin die poster. Van der Sar, Overmars, Van Bronckhorst, Stam en Van Hooijdonk. Vastberaden en stoer kijken ze ons aan, we gaan ze pakken die Belgen!

Opfokken die handel! Geef mensen wat ze willen! Brood en spelen. Oorlog, oorlog!

Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Gaaf hè!

Nederland-België: 1-5 denk ik, je zal 't zien. Net goed, hadden ze maar niet zo stom moeten zijn, met die poster, dat krijg je er van.

    • Hans Vos