Oost-Timorese betogers opgepakt

DILI/JAKARTA, 12 JUNI. Indonesische troepen hebben vanmorgen een betoging van naar schatting 800 Oost-Timorezen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta met de wapenstok uiteengejaagd en honderden demonstranten opgepakt. De betogers eisten een referendum over de toekomst van de in 1976 door Indonesië ingelijfde voormalige Portugese kolonie en de vrijlating van alle politieke gevangenen uit Oost-Timor.

Enkele demonstranten weigerden het terrein rond het departementsgebouw te verlaten en kregen rake klappen. De woordvoerder van de militaire stadscommandant van Jakarta zei dat de opgepakte betogers “voorlopig worden vastgehouden om hen te vragen wat hun verlangens zijn en waar ze heen willen”.

Twaalf Oost-Timorese activisten hebben vanmorgen de Becora-gevangenis in een buitenwijk van de provinciehoofdstad Dili verlaten, op basis van het gratiebesluit dat de Indonesische president Habibie gisteren heeft genomen. Zes van hen zouden ook zonder dit besluit op zaterdag uit de gevangenis zijn ontslagen. Alle twaalf weigerden gisteren nog naar huis te gaan uit solidariteit met enkele medegevangenen die lijden aan voedselvergiftiging die op 2 juni uitbrak in Becora.

Een andere Oost-Timorees, die vastzit in de gevangenis van het oostelijker gelegen Baucau, zou later op de dag op vrije voeten worden gesteld. Een veertiende politieke gevangene, die een celstraf uitzit in Midden-Java wegens belediging van ex-president Soeharto valt eveneens onder het jongste gratiebesluit.

President Habibie heeft deze week gezegd dat hij een 'bijzondere status' overweegt voor de in 1976 ingelijfde voormalige Portugese kolonie Oost-Timor, maar beklemtoonde dat het deeleiland onderdeel blijft van Indonesië.

Oud-president Soeharto, die de macht op 21 mei overdroeg aan zijn vice-president Habibie, heeft enkele buitenlandse advocaten ingeschakeld die hem moeten helpen bij zijn juridische verweer tegen de jongste beschuldigingen als zou hij zich hebben schuldig gemaakt aan corruptie. Procureur-generaal Sudjono Atmonegoro heeft vanmorgen bevestigd dat het openbaar ministerie een brief heeft ontvangen van de advocaten waarin ze meedelen dat zij van nu af aan zullen optreden namens Soeharto. (AFP, AP, Reuters)