Nieuwe onrust financiële markt Moskou

MOSKOU, 12 JUNI. De onzekerheid over de financiële situatie van de Russische regering heeft beleggers op de effectenbeurs van Moskou opnieuw afgeschrikt. Vorige week leek de ergste crisis voorbij, maar deze week is de onrust langzaam weer binnengeslopen. Gisteren gingen de aandelenkoersen ruim 5 procent naar beneden, voor een deel door de weer oplaaiende onrust in Oost-Azië. Het was de vierde dag op rij dat er sprake was van een sterke daling. Woensdag sloot het koersgemiddelde 6,2 procent lager na dalingen van 4,3 procent op dinsdag en 1,1 procent op maandag.

De onzekerheid onder de marktspelers betrof opnieuw de geldnood van Rusland. Woensdag had Moskou met de uitgifte van een nieuwe staatsobligatie een teleurstellend bedrag opgehaald, waarna handelaren zich donderdag hardop afvroegen waar de regering het geld vandaan moet halen om volgende week te kunnen voldoen aan haar aflossingsverplichtingen. Komende woensdag lopen betalingstermijnen van een aantal leningen af. De markt toonde zich ook ongelukkig met de verklaring die de zeven grootste industrielanden eerder deze week uitgaven. De G-7 beloofde weliswaar steun aan de Russische president Boris Jeltsin, maar kwam niet met een krediet over de brug. (KRF, Reuters, ANP)