Nieuwe actie in fabriek van General Motors

NEW YORK, 12 JUNI. Een gisteravond begonnen staking bij een dochterbedrijf van General Motors in Flint, Michigan, brengt het bedrijf verder in moeilijkheden. Ruim vijfduizend man van Delphi Systems legden het werk neer wegens conflicten over werkomstandigheden. De nieuwe staking in Flint staat niet direct in verband met een andere staking in dezelfde plaats die vorige week vrijdag uitbrak. Daar begonnen iets meer dan tweeduizend man, allen leden van de vakbond United Auto Workers, een staking. De twee stakingen van de onderdelenfabrieken hebben tot gevolg dat inmiddels dertigduizend werknemers van GM in de VS, Canada en Mexico niet kunnen werken.

De fabrieken van Delphi Systems maken bougies en filters die in bijna alle auto's worden gebruikt. De verwachting is dat als de staking voortduurt binnen enkele dagen alle fabrieken van GM de gevolgen kunnen merken. Volgens analist Jack Kirnan van Salomon Smith Barney zou over een week het hele bedrijf plat kunnen liggen.

Sommige analisten denken dat de UAW de stakingen hard wil spelen. GM is bezig zoveel mogelijk kostenbesparingen door te voeren en heeft in de afgelopen jaren talloze stakingen te verduren gekregen. Een daarvan, in 1996, legde nagenoeg de gehele Noord-Amerikaanse produktie stil. Flint is kwetsbaar omdat GM er fabrieken wil sluiten.