Mahlerconcert is een soort doorloop

Concert: Residentie Orkest o.l.v. Pinchas Steinberg. Programma: G. Mahler: Symfonie nr 5. Gehoord: 11/6 Dr. Anton Philipszaal Den Haag. Herhalingen: 12/6 Den Haag; 14/6 11 uur Concertgebouw Amsterdam (rechtstreeks via Radio 4).

Het Residentie Orkest heeft al enige jaren de serie Defilé-concerten, die om zes uur s' avonds beginnen en Hagenaars muziek bieden terwijl anderen in de file staan. Maar omdat ambtenaren het liefst met hun partner uit willen, worden de concerten vooral bezocht door ouderen die liever niet 's avonds op straat komen. Ze vullen de zaal niet en krijgen ook een wat korter concert. De Vijfde symfonie van Mahler die gisteren om zes uur ging, wordt vanavond bij een concert op de normale tijd nog voorafgegaan door het Vioolconcert van Korngold, die ooit door Mahler op weg werd geholpen in de muziek.

Het karakter van de uitvoering van Mahlers Vijfde onder leiding van de Israelisch-Amerikaanse dirigent Pinchas Steinberg had helaas ook een defilé-karakter: het was een soort doorloop, een generale repetitie voor wat hopelijk vanavond in Den Haag en zondagochtend in Amsterdam (rechtstreeks op Radio 4) gemotiveerder en spannender zal klinken.

Het Residentie orkest speelde en deed dat heel redelijk, maar dat was het dan ook wel. Steinberg leek vooral geïnteresseerd in een mooie en lekkere, vaak langzaam klinkende uitvoering, waarbij het Adagietto zelfs werd gereduceerd tot 'easy listening'. Er was geen sprake van een interpretatie, die recht deed aan de innerlijke emotionele en geestelijke waarden van deze extreme en grootse muziek, waarmee het Koninklijk Concertgebouworkest dit seizoen zoveel ambitieuzer omgaat.

    • Kasper Jansen