Luchtaanval Eritrea op stad in Ethiopië

ADIGRAT/ASMARA, 12 JUNI. Eritrea heeft vanmorgen officieel bevestigd dat het gisterenmiddag een luchtaanval heeft uitgevoerd op Adigrat, een stad in het noorden van Ethiopië. Volgens een arts in Adigrat kwamen bij de aanval vier mensen om het leven en raakten 36 anderen gewond.

Buitenlandse journalisten in de Eritrese hoofdstad Asmara zagen gisterenmiddag een gevechtsvliegtuig en enkele helikopters opstijgen van de internationale luchthaven.

Verslaggevers in Adigrat melden dat het eskader ten minste acht bommen afwierp boven de stad. Twee bommen raakten een woonwijk annex industrieterrein, waarop enkele graansilo's in brand vlogen. Donderdagavond stonden en lagen tientallen gwonden in de gangen van het plaatselijke ziekenhuis. Volgens Emmanuel Gesese, een dienstdoende arts, zijn er vier doden gevallen en raakten 36 mensen gewond.

Adigrat ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van het grensstadje Zalambessa, dat in handen is van Eritrese troepen. Het officiële Eritrese persbureau ERINA liet weten dat Adigrat de afgelopen week de belangrijkste garnizoensstad en het voornaamste logistieke steunpunt “van de Ethiopische invasiemacht” is geworden. Een verslaggever van het persbureau AFP meldt dat hij in en om Adigrat geen Ethiopische troepenontplooiing van betekenis heeft waargenomen.

In Asmara heerste vanmorgen een gespannen sfeer na de officiële bevestiging van de luchtaanval. Autoriteiten en bewoners hielden rekening met een Ethiopische vergeldingsactie. Een woordvoerder van het Eritrese ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vanmorgen voor het eerst bekend hoeveel slachtoffers er vorige week vrijdag en zaterdag vielen bij Ethiopische luchtaanvallen op het vliegveld van Asmara: vier doden en 26 gewonden.

Aan het derde front van de grensoorlog, het gebied bezuiden de Eritrese Rode Zeehaven Assab, waar de gevechten gisteren oplaaiden, zou volgens Eritrese regeringsbronnen een Ethiopische aanval zijn afgeslagen. De regering van het het naburige Djibouti heeft troepen gestuurd naar de noordgrens, volgens een officiële verklaring om “grensschendingen door de strijdende partijen te voorkomen”. (AP, Reuters)