Linda, Roos & Jessica zijn gaar

Het boekje Veel liefs, Linda, Roos & Jessica verschijnt 15 juni, en is uitsluitend voor 5 gulden in Bruna-boekhandels verkrijgbaar. Op donderdag 25 juni kunnen fans via internet chatten (babbelen per computer) met de drie zangeressen via www.bruna.nl

Op 26 juli is het echt afgelopen. Dan geven Linda, Roos en Jessica, de zingende sterren uit de soap-serie Goede Tijden, Slechte Tijden, hun laatste concert als meidengroep. Drie jaar lang, nadat hun eerste single Ademloos op de eerste plaats op de hitparade kwam, hebben ze door het land gereisd en opgetreden. Ze vinden het wel mooi zo. Ze hebben genoeg van al die gillende fans en nachtelijke reizen om ergens te gaan zingen. Inmiddels proberen vier - minder bekende - mannelijke soapsterren hun succes na te doen, als de zanggroep 4 Fun (een Engelse manier om 'voor de lol' op te schrijven). Maar Linda, Roos en Jessica overtreffen, dat lukt ze niet.

Bij hun afscheid als meidengroep brengen Katja Schuurman (die Jessica speelt), Babette van Veen (Linda) en Guusje Nederhorst (Roos) een fotoboek uit, als afscheidscadeautje aan hun fans. Het heet Veel liefs, en het verschijnt 15 juni. Het is een grappig boek, waarin met tekstjes en vooral veel foto's het verhaal verteld wordt hoe de drie meisjes onverwacht in korte tijd wereldberoemd-in-Nederland werden. Babette geeft het recept voor hun succes: “Men neme twee niet al te jonge doch florissant uitziende blondjes en één donker groentje. Nadat men ze een tijdje in een soapje in de week heeft gezet, kunnen we beginnen aan het echte werk,” Dat wil zeggen: de drie een liedje laten inzingen en in een busje met chauffeur 'met veel wijn laten sudderen'. Wel zorgen dat ze het kookpunt steeds net niet bereiken: “Na tweeënhalf jaar zijn ze gaar,” schrijft Babette, die van alle drie de zaken steeds het minst serieus lijkt te nemen. Guusje neemt de zaken wat ernstiger, en Katja zegt: “Echte sterren zijn we geloof ik nooit echt geworden.” Ze pest de fans dan ook: “Gaan jullie meehuilen als we straks voor de laatste keer Ademnood zingen?”

De draak wordt ook gestoken met ander kanten van het sterrenbestaan. Alle roddels die over je geschreven worden bijvoorbeeld. De leukste roddel volgens Katja: “Dat je als je toevallig een patatje teveel hebt gegegeten, je meteen zwanger bengt.” Guusje: “Dat ik al 6 jaar zwanger ben.” Babette: “Dat Guusje nu al drie jaar zwanger is.”

We krijgen stapels jeugdfoto's van de drie meisjes te zien, kiekjes-achter-de schermen. We krijgen te lezen wat de favoriete kleuren van het drietal zijn, hoe het zoenen voor de eerste keer ging - kortom alles wat een echte fan wil weten.

Het was een schuimtaart-belevenis, de zangcarrière van de drie actrices, en dit boekje is een stukje van die schuimtaart. Katja geeft haar fans bij dit afscheid als wijsheid mee: “Je hoeft niet blond te zijn om dom te lijken.”

    • Paul Steenhuis