Intimidatie kost Mitsubishi geld

WASHINGTON, 12 JUNI. Autofabrikant Mitsubishi heeft een rechtszaak over seksuele intimidatie in een Amerikaanse fabriek geschikt voor het recordbedrag van 34 miljoen dollar. Ook zal Mitsubishi, als onderdeel van de schikking, al het personeel verplicht een cursus laten volgen om ongewenste intimiteiten in de toekomst te voorkomen.

Gisteren werd bekend dat Mitsubishi Motors Manufacturing of America hierover overeenstemming heeft bereikt met de Amerikaanse regering.

Het is de grootste schikking die ooit in een proces over seksuele intimidatie is bereikt door de zogeheten Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), de overheidsinstelling die toeziet op naleving van de antidiscriminatiewetten, waar seksuele intimidatie onder valt. Het vorige record was een schikking van bijna 10 miljoen dollar, die eerder dit jaar overeengekomen werd met het farmaceutische bedrijf Astra.

In april 1996 klaagde de EEOC Mitsubishi namens ruim 300 vrouwen aan, omdat in een fabriek in de plaats Normal, in Illinois, vrouwelijke werknemers regelmatig door mannelijke collega's werden betast, bedreigd, beledigd en lastiggevallen met seksuele toespelingen en voorstellen. Het management van de fabriek trad daar, ook na herhaalde klachten, niet tegen op.

De bedrijfleiding van de Mitsubishifabriek wees de klachten aanvankelijk verontwaardigd van de hand en financierde zelfs een busreis van 2.000 werknemers. Die reisden naar Chicago voor een protestdemonstratie voor het kantoor van de EEOC.

Maar het bedrijf begon bij te draaien, nadat het de voormalige minister van Arbeid Lynn Martin had ingehuurd om te adviseren over veranderingen in de organisatie.

Gisteren zei Kohei Ikuta, de vice-president van het bedrijf:“We hebben problemen met seksuele intimidatie gehad die gecorrigeerd moesten worden. We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan aan alle vrouwen die gekwetst zijn. Vanaf vandaag richten we ons op de toekomst.”

Een andere rechtszaak, die 27 vrouwen in 1994 tegen Mitsubishi aanspanden wegens seksuele intimidatie, werd vorig jaar al geschikt, volgens de Amerikaanse media voor 9,5 miljoen dollar.