Hans Koning

Hans Koning: Pursuit of a Woman on the Hinge of History. Brookline Books, 206 blz. ƒ 41,80

De Amerikaanse schrijver Hans Koning (1921) is Nederlander van geboorte, maar emigreerde in 1951 naar de Verenigde Staten. Sindsdien schrijft hij in het Engels, en publiceerde hij met name in de jaren '60 en '70 een groot aantal romans en non-fictie werken, waarvan een aantal onder zijn oorspronkelijke naam Koningsberger. Twee van zijn romans werden verfilmd, en een aantal van zijn boeken vertaald in het Nederlands. Desondanks is hij hier nauwelijks bekend. Onlangs publiceerde Koning zijn twaalfde roman: Pursuit of a Woman on the Hinge of History. Net als in zijn eerdere werk gaat het hier om een licht-surrealistische vertelling over een eenzame buitenstaander die toevallig betrokken raakt bij allerlei ingewikkelde samenzweringen, door de omstandigheden tot revolutionaire actie wordt gedwongen, en onmogelijke idealen koestert die ook wel eens waanvoorstellingen zouden kunnen zijn.

De held van Pursuit of a Woman, een zekere Lukas, ziet op vakantie in Spanje een beeldschone vrouw in een restaurant. Hij beschouwt haar als een afgezant uit een gouden verleden waarin een matriarchaat borg stond voor harmonie en vrede, en besluit haar te volgen. Lukas is niet helemaal toerekeningsvatbaar, zo wordt al snel duidelijk. Zijn visioen leidt tot een bizarre zoektocht, in een gehuurde smoking en met slechts een verlopen credit card op zak, die hem door heel Midden-Europa voert, en waarbij heden en verleden nog wel eens door elkaar willen gaan lopen. Hij overnacht in politiecellen, dierentuinen en een Duits werkkamp. Dan komt hij per ongeluk terecht in een Baskische terroristische beweging, waardoor hij uiteindelijk, in een dodencel beland, met de mysterieuze vrouw herenigd wordt.

De komisch-pathetische avonturen van deze absurde anti-held zijn met de nodige ironie beschreven. Maar Koning, zelf zeer geëngageerd, heeft de symbolische en politieke lading van deze zoektocht wel erg dik aangezet, waardoor zijn vertelling een wat al te zware last te dragen krijgt.

    • Corine Vloet