Flexovit gaat gesprek aan met zijn belager

ROTTERDAM, 12 JUNI. Slijpschijvenfabrikant Flexovit gaat volgende week donderdag praten met zijn belager Diamond Tools Group, die deze week een bod aankondigde op het beursgenoteerde bedrijf. Dat heeft Diamond Tools vanochtend meegedeeld in reactie op een uitspraak van Flexovit, gisteren, dat het bedrijf tot overleg bereid is.

Flexovit betitelt de avances van Diamond Tools, een bundeling van fabrikanten van diamantair gereedschap, als “onuitgenodigd”, hetgeen duidt op een vijandig bod. In het Nederlandse bedrijfsleven zijn vijandige biedingen, die worden uitgebracht zonder instemming van de directie, zeldzaam.

Wat de inzet van het gesprek zal zijn wilde een woordvoerder van Diamond Tools vanochtend niet zeggen. Het bedrijf heeft vorig jaar een belang van 11 procent genomen in Flexovit. Diamond Tools heeft echter geen zeggenschap, doordat vrijwel alle stemgerechtigde aandelen in handen zijn van een administratiekantoor.

Diamond Tools bezit zogeheten certificaten die door dit administratiekantoor zijn uitgegeven. Door de beschermingsconstructie met certificaten kan een eventueel vijandig bod een testcase worden voor de zeggenschapsrechten van beleggers en de macht van directies en commissarissen.

Directeur J. Katsman van Flexovit was vanochtend niet bereikbaar voor toelichting. De koers van Flexovit, die afgelopen week met een kwart steeg naar 25 gulden, zakte vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 1,40 gulden.

Flexovit heeft een aantal zwakke jaren achter de rug, waarin beleggers met enige regelmaat werden opgeschrikt door lagere winstverwachtingen. Het bedrijf is gemeten naar omzet (211 miljoen gulden) vier keer zo groot als Diamond Tools (52 miljoen gulden). Bij Flexovit werkten eind vorig jaar 918 mensen, bij Diamond Tools 270.

In het recente verleden zijn er informele contacten geweest met Diamond Tools, aldus Flexovit. Die gesprekken hebben toen niet tot “overeenstemming over enige vorm van samenwerking” geleid.