Een ster van de middelmaat

Reckless, Ned.3, 21.03-21.55u.

Francesca Annis kan prachtig kijken. Niemand weet nog wat precies de betekenis is van de blik in haar grote bruine kijkers, als ze in de eerste beelden van de zesdelige serie Reckless haar mobiele telefoon uitleent aan een man die even zijn zieke vader wil bellen, maar er valt al meteen weer heel wat te vermoeden. Het is een blik om in weg te zinken, en dat doet die man dan ook.

Sinds ze twintig jaar geleden, als de mondaine Lillie Langtry in de serie Lillie, niet alleen de latere koning Edward VII betoverde, heeft Francesca Annis zich weten te handhaven als een ideaal actrice voor mini-series. Samen met collegae als Jane Seymour en David Carradine, behoort ze tot het keurkorps van acteurs die nooit de status van filmster hebben bereikt, maar bekend genoeg zijn om aan een tv-serie de suggestie van glamour mee te geven.

Hollywood was haar wereld niet. “Tegenwoordig doet ze het wat rustiger aan,” meldt een ongedateerd Engels naslagwerkje - een ietwat doorzichtig eufemisme voor een carrière die geen duizelingwekkende hoogten heeft bereikt. Maar in zo'n serie als Reckless, die vanaf vanavond wordt uitgezonden door de VARA, is ze weer uitstekend op haar plaats.

De hoofdpersoon is een vlotte dertiger (Robson Green) die als succesvol chirurg werk zoekt in een ziekenhuis in Manchester, om dichter bij zijn zieke vader te zijn. De oudere vrouw die hem het hoofd op hol brengt, werkt daar ook. Het probleem is alleen dat ze getrouwd is met het hoofd van de afdeling chirurgie. Toch is Reckless geen ziekenhuisserie. Wat de ervaren tv-scenarist Paul Abbott wèl voor ogen stond, is echter lastig vast te stellen. De toon is net zo besluiteloos als de slide-gitaar waarop af en toe een aarzelend themaatje wordt getokkeld. Een beetje Engelse kitchen sink, een enkel onderkoeld grapje, de aanloop tot een onmogelijke romance, later misschien zelfs nog wat thriller-elementen - het oogt, alles bij elkaar, als tamelijk middelmatige kost waar althans in de eerste vijftig minuten nog maar weinig lijn in wil komen.

Maar de nu 54-jarige Francesca Annis blijft moeiteloos overeind als de vrouw om wie het allemaal te doen is. Met haar ietwat exotische voorkomen (te danken aan een Braziliaanse moeder), haar natuurlijke élegance en die onpeilbare oogopslag, loopt ze onaantastbaar en leeftijdloos door de verwikkelingen heen - nog net zo verzekerd van haar aantrekkingskracht als twintig jaar geleden.

    • Henk van Gelder