Economie krimpt met 5,3 procent; Japan kampt met een zware recessie

TOKIO, 12 JUNI. Japan bevindt zich in een zware recessie. De economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar op jaarbasis met 5,3 procent. Dat is bijna viermaal slechter dan op de financiële markten was voorzien.

Dit blijkt uit cijfers die het Economisch Planbureau (EPA) van Japan heeft vrijgegeven. Omdat in het vierde kwartaal de economie ook kromp, met op jaarbasis 1,5 procent, kan worden gesproken van een recessie. Volgens economen is het de zwaarste terugslag sinds 1974-1975 toen de Japanse economie leed onder de internationale oliecrisis. Sinds in 1990 de aandelen- en onroerendgoedprijzen instortten, bevindt de Japanse economie zich in een fase van stagnatie. Shimpei Nukaya van het Planbureau zei vanmorgen dat vooral de gevolgen van de Azië-crisis en de beperkte kredietverlening door de zwakke Japanse banksector voor de economische krimp verantwoordelijk zijn.

Het bericht over de economische tegenvallers kwam na het sluiten van de beurs, zodat aandelenkoersen niet konden reageren. Het Nikkei-gemiddelde van Japanse aandelen sloot 8,29 punten hoger op 15022,33 punten, na eerder voor het eerst sinds januari van dit jaar onder de 15000 punten te zijn gedoken. De yen verzwakte vanmorgen tot ruim 144 yen per dollar, de laagste koers sinds 1990.

De beurzen in de rest van Azië reageerden de afgelopen weken met forse koersdalingen op de val van de Japanse yen, omdat die ook de andere Aziatische munten verder onder neerwaartse druk zet. Vanmorgen was de reactie gemengd. De beurs van Zuid-Korea, waarvan economie en exportpakket het sterkst op die van Japan lijken, kelderde met ruim acht procent.

Volgens manager H. Matsuura van de Japanse organisatie voor buitenlandse handel (JETRA) in Amsterdam worden Japanse exportproducten goedkoper. “Maar de consument merkt daar voorlopig niets van. De importeurs strijken een hogere marge op. Pas op lange termijn wordt dit koersvoordeel doorberekend.”

De Amerikaanse minister van Financiën, Rubin, zei gisteren dat de VS bezorgd zijn om de effecten van de dalende yen, maar dat het uiteindelijke antwoord ligt in de kracht van de Japanse economie. Op de valutamarkt werd die opstelling ervaren als een gebrek aan Amerikaanse steun voor actieve interventies in de yenkoers op de valutamarkt.

In Tokio bleef het Economisch Planbureau vanmorgen bij zijn prognose dat de Japanse economie in het lopende fiscale jaar (dat loopt van april tot maart) met 1,9 procent zal groeien.