Catherine Cookson overleden

LONDEN/AMSTERDAM, 12 JUNI. De Britse schrijfster Catherine Cookson is donderdag op 91-jarige leeftijd in Londen overleden. Ze is één van de meest gelezen auteurs van deze tijd. Van haar historische romans zijn in zeker dertig landen meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht.

In Nederland werden zeker zeventig boeken van Cookson uitgegeven, de laatste jaren altijd door De Boekerij in Amsterdam, in vertalingen van Annet Mons. Het eerste boek dat in Nederland uitkwam was Onder de rook van de mijn in 1961.

In 90 procent van de boeken van Cookson draait het om een jonge vrouw die in arme en erbarmelijke omstandigheden verkeert, maar daar door haar sterke karakter uit weet te komen. Meestal slaat zij dan ook nog een niet onbemiddelde heer aan de haak.

De verhalen stroken deels met Cooksons eigen leven, die haar loopbaan begon in een wasserij en op latere leeftijd rijk werd. Schrijven deed ze aanvankelijk als therapie, nadat ze vier miskramen en een zenuwinzinking had gehad.

Volgens een woordvoerster van De Boekerij komt in oktober Dromen van geluk uit. (ANP)