Bijna alle toppers naar NK zwemmen

EINDHOVEN, 12 JUNI. Hoewel er dit jaar geen grote internationale zwemtoernooien meer op het programma staan in een vijftig-meterbad, zullen toch bijna alle Nederlandse toppers bij de Nederlandse kampioenschappen verschijnen.

Premies en prijzen zijn de voornaamste lokkertjes voor onder anderen Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband. De nationale titelstrijd wordt volgende week (19-21 juni) in 'hun' vijftig-meterbad De Tongelreep in Eindhoven gehouden.

Van de WK-selectie, die in januari veel succes had in Perth, ontbreken slechts drie zwemsters. Carla Geurts is terug naar Canada, waar ze al enige tijd traint. Suze Valen, die bij het wereldkampioenschap in Australië al niet fit was, heeft besloten het voorlopig rustig aan te doen. Manon Masseurs heeft een punt achter haar carrière gezet.

Wel van de partij zijn Wilma van Hofwegen, die is verhuisd naar Curaçao, en Inge de Bruijn. De laatste hervond in de Verenigde Staten bij trainer Paul Bergen haar plezier in het zwemmen. Ze presteerde in Perth en in het daarop aansluitende kortebaanseizoen uitstekend. De Bruijn komt over uit de VS, waar ze een trainingsstage afwerkt. Ze start in Eindhoven op de vrijeslagsprint en haar specialiteit, de vlinderslag. Ook Karin Brienesse, die komende zomer 29 wordt, heeft weer ingeschreven voor deze onderdelen.

De zwemmer en zwemster die bij de NK op een olympisch afstand de beste prestatie levert volgens de puntentabel van de internationale zwembond FINA, krijgt een cheque overhandigd. De premie voor een Nederlands record is verdubbeld tot 800 gulden. De besten in het clubklassement kunnen daarnaast prijzen in natura tegemoet zien.

De deelnemers krijgen bovendien de gelegenheid zich te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen, die in 1999 in Istanbul worden gehouden. Het evenement in Turkije is een belangrijk ijkpunt voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Bij de Mare Nostrum Tour verzekerden Mark Veens, Pieter van den Hoogenband, Stefan Aartsen, Marcel Wouda en Carla Geurts zich onlangs al van een startbewijs voor de Europese kampioenschappen. (ANP)