Belgen sluiten Luc Nilis weer in de armen

PARIJS, 12 JUNI. België gelooft weer in Luc Nilis. De 48-voudig international werd een tijdlang verketterd in eigen land, maar bij het WK in Frankrijk is alle hoop gevestigd op de PSV'er. Sinds zijn twee doelpunten in de kwalificatiewedstrijden tegen Ierland zit hij op een troon.

Bondscoach Georges Leekens gaat voor de wedstrijd tegen Nederland niet uit van de kracht van zijn eigen ploeg. Hij orakelt alleen maar dat Oranje zo'n sterk team is en betere spelers heeft. Nilis is het met zijn coach eens. “Moeten we dan gaan roepen dat wij wel eventjes zullen winnen van jullie?”, stelt hij retorisch. “Dan maken ze ons meteen af. Nederland is de favoriet, dat is zonneklaar.”

Maar België wordt door de kenners beschouwd als een toernooiploeg. Tijdens EK's en WK's zijn de Rode Duivels door een goede teamgeest in staat voor een verrassing te zorgen. Zoals in 1986 tijdens het WK in Mexico, toen de Belgen vierde werden. Op de volgende twee WK's lag de ploeg er echter al in de tweede ronde uit. Nilis: “De tweede ronde moeten we zeker kunnen halen. Meer illusies moeten we ons niet maken. We speelden een goede oefenwedstrijd tegen Frankrijk, waarna de druk op de spelers toenam. In België dacht iedereen meteen dat we Brazilië zijn. Het gevolg daarvan was wel dat we na een slechte wedstrijd tegen Paraguay keihard werden aangepakt. Nederland heeft een aantal wedstrijden achter elkaar goed gespeeld, dan kun je de druk wel wat opvoeren.”

Nilis klaagt over het 'gezeur' van een aantal Belgische kranten. België heeft een stroeve voorbereiding achter de rug en sommige journalisten, met name de Waalse verslaggevers, schrijven in hun commentaren dat het spitsenduo Luc Nilis/Luis Oliveira niet goed functioneert. Zij vinden dat Emile Mpenza de voorkeur moet krijgen boven Nilis.

“Ach, niets is zo veranderlijk als een mening”, stelt Nilis. “In het voetbal is men heel opportunistisch. De ene dag ben je een held, de volgende dag een grote nul. Iedereen mag zijn mening hebben, hoor. Ik beweer ook niet dat ik de laatste tijd goed heb gespeeld. Ik miste wat kansen, de ballen sprongen van mijn voet af. Maar het gaat maar om een zaak: de wedstrijd tegen Nederland, dan moeten we er staan.”

Niettemin doet de kritiek hem pijn, bekent hij. Nilis kan wel vergeven, maar niet vergeten. “Ze moeten me niet op m'n tenen trappen”, lispelt de spits met de fluwelen techniek.

Het WK is voor Nilis het perfecte podium de aandacht op zich te vestigen. Hij is immers vastbesloten PSV te verlaten en concrete belangstelling is er nog niet. “Ik wil me er niet mee bezighouden. Het gaat bij mij nu om een ding: presteren op het WK.”

De Belgische bondscoach Georges Leekens heeft de opstelling voor de wedstrijd tegen Nederland op één plaats na afgerond. Het is alleen de vraag of verdediger Gordan Vidovic meedoet. Middenvelder Enzo Scifo begint op de bank. Leekens maakte de opstelling bekend om de druk weg te halen bij de spelers, die zich gisteren allen kaal hebben laten scheren.

Vidovic heeft last van een hamstringblessure. De voorstopper van Moeskroen wordt intensief medisch behandeld. Leekens acht de kans dat Vidovic kan spelen zeer gering. De overige tien namen staan vast. In het doel staat Filip de Wilde, achterin Bertrand Crasson, Lorenzo Staelens en Vital Borkelmans; op het middenveld Danny Boffin, Franky van der Elst, Philippe Clement en Marc Wilmots; voorin Luis Oliveira en Luc Nilis. “Tegen Nederland kunnen wij vrijuit aanvallen”, aldus Leekens. “We zullen vroeg moeten storen tegen Nederland anders komen we in moeilijkheden. Alleen als we zaterdag heel ver boven ons uitstijgen, hebben we een kans.” (ANP)