AUTOMATEN (1)

De Europese branche-organisatie van automatenhandelaren, de Euro Vending Association (EVA), doet een ultieme poging om de Europese Commissie te bewegen het ontwerp van het muntje van 50 eurocent aan te passen. Automaten kunnen de ontworpen muntjes van 20 en 50 eurocent namelijk niet uit elkaar houden.

Automaten herkennen munten aan hun dikte, hun diameter en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De muntjes van 20 en 50 eurocent zijn nagenoeg even dik en zijn allebei vervaardigd uit 'Nordic gold', een metaallegering die in Scandinavië voor munten gebruikt wordt. De diameter is het enige kenmerk dat automaten kunnen gebruiken om de muntjes uit elkaar te houden. “Te fraudegevoelig”, zegt EVA-directeur David Hoskin.

Vandaag is de laatste kans voor de EVA om iets aan het ontwerp te veranderen. 'Brussel' heeft de automatenhandelaren te verstaan gegeven dat ze nu met een voor alle partijen acceptabel voorstel moeten komen, anders wordt aan het huidige euro-ontwerp niets meer veranderd. Eerdere pogingen van de EVA om tot een nieuw ontwerp te komen, strandden op verzet van blindenorganisaties. De Europese Commissie weigert veranderingen door te voeren waar die het niet mee eens zijn. “Dat probleem is nu eindelijk opgelost”, zegt EVA-directeur David Hoskin. “We hebben met de blinden en slechtzienden overeenstemming bereikt.”

Hoskin stelt voor de munt van 50 eurocent dikker te maken. Hij deed dat eerder ook al, maar toen klaagde de European Blind Union (EBU) dat een dikkere munt van 50 eurocent te veel lijkt op de munten van 1 en 2 euro, zodat het onderscheid voor blinden en slechtzienden moeilijk te voelen is. Om tegemoet te komen aan de wensen van de blinden, stelt de EVA nu voor om naast de dikte ook de rand te veranderen. Voor automaten maakt dat niks uit - die letten niet op de rand - maar voor blinden en slechtzienden worden de munten daardoor van elkaar te onderscheiden.

Een vertegenwoordiger van Yves-Thibault de Silguy, de Eurocommissaris voor Monetaire Zaken, sluit aanpassing van het ontwerp niet uit. “Wij willen best rekening houden met de belangen van de automatenhandel.” Hij benadrukt echter dat een eventuele aanpassing de planning voor de productie van de munten niet in gevaar mag brengen.

“Tussen nu en 1 januari 2002 moeten 70 miljard munten geslagen worden. Dat mag geen vertraging oplopen.” Uitstel van de introductie van de euromunten zou “een politieke catastrofe” zijn.

    • Jochen van Barschot