Amsterdam Roots Festival begint met veel 'geboem'

Concert: Opening Amsterdam Roots Festival met het Grand Orchestre Taarab de Zanzibar en de Soedanese zangeres Setona met band. Gehoord: 11/6 Tropeninstituut, Amsterdam. Vervolg festival: 12/6 zelfde locatie en vervolgens tot 21/6 in Vondelpark, Oosterpark, Tropeninstituut, Melkweg en Concertgebouw.

Boembedeboembedeboembedeboem, is dat een opwindend geluid? Vermoedelijk wel als je eigen hart zo doet, of dat van iemand die heel dicht bij je staat, bijvoorbeeld tijdens je huwelijksvoltrekking.

Het Grand Orchestre de Zanzibar, bestaande uit dertien heren en dames weet alles van dat soort boembedeboem, gespecialiseerd als het is in bruiloftsmuziek. Dat bleek gisteren bij de opening van het Amsterdam Roots Festival in het Tropeninstituut waar dankzij de eindeloze akoestiek van de Marmeren Hal alle boems ook nog eens werden vermenigvuldigd.

'Bruiloften kunnen in Zanzibar wel zeven dagen duren' meldt het programmablad dat bij de ingang wordt uitgereikt. Het lijkt alsof het orkest vooral de sfeer van die zevende dag probeert weer te geven. Met lieden die zingen zonder stem, met tantes die het weer eens niet kunnen laten gênant met hun vermoeide lage konten te draaien en trommelaars die maar één gedachte hebben: nog één portie boems en we mogen naar bed. De demonstratie heeft groot succes; het publiek weigert ook maar één poot te verzetten. Een steun in de rug voor de muzikantenvakbond op Zanzibar bij iets wat dringend geregeld moet worden: minstens één (bruilofts)vrije dag per week.

Dat het programma na de pauze wordt voortgezet in het Groot Auditorium met alleen maar zitplaatsen is merkwaardig omdat ook de Soedanese Setona in boempapa handelt. De in glitter gestoken zangeres overschreeuwt wel zichzelf maar niet haar musici, de twee blazers beheersen alleen maar frasen van twee of drie noten, de basgitarist heeft vooral geoefend op heup-en beenbewegingen en de grootste verdienste van de luitspeler is dat hij Setona gehuwd heeft. Met veel boembedeboem erbij waarschijnlijk want die afdeling is ook bij dit orkest dik in orde.

Een bruiloft zonder overtuigende bruid, een dansorkest dat niemand doet dansen, het eerste Amsterdam Roots Festival had wat overtuigender kunnen beginnen.

    • Frans van Leeuwen