Al 10 procent meer toeristen in Spanje

MADRID, 12 JUNI. Met volle stranden en volgeboekte hotels maakt de toeristische sector in Spanje weer goede tijden door. In de eerste vier maanden van dit jaar telde de branche 9,7 miljoen vakantiegangers, een stijging van 10,7 procent vergeleken met vorig jaar in die periode.

Staatssecretaris José Manuel Fernandez Norniella, onder wie de sector valt, rekent op een recordjaar. Hij verwacht een groei van 2 à 4 procent ten opzichte van 1997, dat bekend staat als het beste jaar uit de geschiedenis met 43,4 miljoen vakantiegangers die 3,7 biljoen peseta (ruim f 49 miljard) in het laatje brachten. Er zijn circa 1,3 miljoen arbeidsplaatsen mee gemoeid.

De meeste toeristen zijn afkomstig uit Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, maar ook steeds meer Scandinaviërs en Oost-Europeanen vinden hun weg naar Spanje.

De staatssecretaris plaatste onlangs echter een kanttekening. “De verhouding prijs, prestatie en service kan verbeterd worden.” Volgens experts is dat zelfs noodzaak. Volgens hen is niet overal doorgedrongen hoe belangrijk het toerisme is, met een aandeel van 10,5 procent in het nationale inkomen en sinds jaar en dag de belangrijkste economische sector. Alleen Frankrijk en de Verenigde Staten zijn als vakantieland populairder.

Maar de experts zijn het erover eens dat Spanje een nieuwe strategie moet ontwikkelen, en niet meer alleen inzetten op het massatoerisme en de zon-zee-strandcombinatie van de Balearen, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zeekust. Diversificatie en ontseizoening zijn de nieuwe trefwoorden. Spanje mag zich niet afhankelijk maken van het goede weer. Stadsbezoeken, sportreizen en themaparken moeten actiever verkocht worden. Spanje heeft meer golfterreinen dan elk ander land in Europa; de Costa del Sol met zijn veertig golflinks staat intussen ook bekend als de Costa del Golf.

Wat themaparken betreft, Spanje heeft Port Aventura in Tarragona en Isla Magica in Sevilla, die jaarlijks zeven miljoen bezoekers trekken. Bij Madrid wordt voor vijf miljard peseta een park opgeknapt. Volgens Angel Sansegundo van de krant Expansion zouden in drie jaar 15.000 mensen werk kunnen vinden. (DPA)