Aanvaller volledig hersteld; Bergkamp kan al meespelen tegen Belgen

ROTTERDAM, 12 JUNI. Dennis Bergkamp kan morgenavond meespelen in de eerste wedstrijd van Nederland op het WK voetbal. Oranje treedt in Parijs aan tegen België. Bergkamp is volledig hersteld van een hamstringblessure, maar acht zich nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen.

De spits van Arsenal heeft “de vrijheid in de spieren” teruggevonden. Dat zei hij na de eerste training op het sportcomplex van Versailles, waar de selectie tot zondag verblijft. “Ik dacht dat de eerste wedstrijd voor mij weg was. Nu is het zo dat ik misschien nog kan invallen.”

Zes weken kwam Bergkamp niet in actie. De periode is te lang om nu van de ene op de andere dag volop mee te doen. “Een hele wedstrijd kan ik lichamelijk nog niet aan. Hoe lang dat nog duurt, is moeilijk te zeggen. Ik hoop het ritme snel te hervinden, maar het is van veel factoren afhankelijk. Maar ik heb geen pijn, kan weer alles doen. Dat alleen al is een geweldig gevoel. Ik ga per dag met sprongen vooruit.” Wel sprak de speler van een flinke teleurstelling. Oranjes openingswedstrijd noemde hij een festijn waar het hele jaar al naar was toegeleefd. Hij ontbrak eerder bij belangrijke wedstrijden. In het verleden miste Bergkamp wegens griep de finale die Ajax in het toernooi van de UEFA-beker tegen Torino speelde. Dit seizoen ontbrak hij bij Arsenals kampioenswedstrijd en in de Cup-Final op Wembley.

Wel ziet hij met veel vertrouwen de confrontatie met de Belgen tegemoet. “We hebben een geweldige groep. Als we ooit de kans hebben ver te komen, is het deze keer. Het zou prachtig zijn als we meteen een goed duel neerzetten. Dat zou het voor mij ook veel gemakkelijker maken in het elftal terug te keren.”

Wie er tegen de Belgen van het begin bij zijn maakt bondscoach Hiddink pas kort voor aanvang bekend. Pas dan ook wordt waarschijnlijk duidelijk of de aan de enkel geblesseerde Frank de Boer inzetbaar is. Het herstel vordert redelijk, maar het wordt, om met de bondscoach te spreken, “wel heel kort dag voor het eerste duel”.

Bovendien wil Hiddink liever geen grote risico's nemen. Zou de gok met De Boer tegen België verkeerd uitpakken, dan is waarschijnlijk meteen het hele toernooi voor de aanvoerder voorbij. Hiddink zegt ongeveer drie alternatieven te hebben voor De Boer. In Cocu ziet hij bijvoorbeeld een speler die van achteruit kan spelen. Meest voor de hand liggend is dat Bogarde naast Stam centraal in de verdediging gaat spelen. Voor de opbouw komen Jonk en Cocu dan daarvoor te staan. Winter schuift door naar de rechterkant om Seedorf in de rug te dekken. Ronald de Boer staat naast Kluivert in de spits. “Ik ben er wel uit”, zegt Hiddink. De trainingen die hierover duidelijkheid zouden kunnen verschaffen houdt hij achter gesloten deuren.

Bewust koos Hiddink voor een laat vertrek naar Frankrijk. “We hadden ook eerst naar ons basiskamp in Monaco kunnen gaan, om vervolgens terug te reizen naar Parijs. Dit leek me logischer. We konden ons rustig in eigen land voorbereiden en we hoefden niet zo vaak onze spullen in te pakken.”

Wat Hiddink in de openingswedstrijd tussen Schotland en Brazilië het meest opviel was de stroefheid van het veld. “Ik hoop dat het nog een beetje regent voor onze wedstrijd van zaterdag. Dan rolt de bal beter en kunnen we meer tempo maken.” Bij de eerste training in Versailles viel het water met bakken uit de lucht. “Lekker”, zei Hiddink. “Zo mag het van mij blijven.” De bondscoach verwacht in Saint-Denis behoudende Belgen. “Toch hebben ze hun spel aangepast. Ze zijn in vergelijking met een paar maanden geleden offensiever geworden.”