WK-gevechten in Bangladesh

DHAKA, 11 JUNI. In Bangladesh zijn gisteren twintig mensen gewond geraakt bij ongeregeldheden naar aanleiding van het WK voetbal. In de provinciestad Ramu werd een energiebedrijf bestormd, in Rapsu raakten aanhangers van Brazilië en Argentinië slaags.

Tijdens de openingswedstrijd tussen Brazilië en Schotland begaven duizenden tv-toestellen het in Bangladesh. Vooraf werd al gevreesd voor overbelasting van de elektriciteitsvoorziening. Toen het eenmaal zo ver was, trokken in Ramu tweeduizend mensen naar de kantoren van de plaatselijke GEB en richtten daar vernielingen aan. In het hele land werden duizenden soldaten paraat gehouden en buitenlandse experts ingeschakeld om problemen te voorkomen dan wel op te lossen.

“Toen in de tweede helft de stroom uitviel, renden de mensen als gekken naar het energiebedrijf”, verklaarde een woordvoerder van de politie in Ramu. “Zij hadden stokken, stenen en messen bij zich en gingen op zoek naar de verantwoordelijke personen. Toen die vluchtten, drong de menigte het gebouw binnen en werd bijna alle meubilair vernield.”

In Thailand heeft het ministerie van onderwijs 57 ambtenaren en 1.200 vrijwilligers de straat opgestuurd om te voorkomen dat jongeren gaan gokken op WK-wedstrijden. Tevens werd een tiplijn geopend. Uit onderzoek is gebleken dat in het Aziatische land voor ruim 1,3 miljard gulden wordt gegokt. De overheid wil het bedrag terugdringen. (SID/AP)