'Waakzaamheid geboden'; Greenspan: renteniveau niet omhoog

NEW YORK, 11 JUNI. Aanleiding voor een renteverhoging is er niet, maar alertheid blijft geboden. Dat zei Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren voor een Congrescommissie voor economische zaken.

Greenspan verklaarde zeer onder de indruk te zijn van de Amerikaanse economie en in vijftig jaar zoiets nog nooit te hebben gezien. “Het huidige economische beeld, met zijn combinatie van krachtige groei en geringe inflatie is het meest indrukwekkende dat ik in mijn vijftig jaar van dagelijkse waarneming van de Amerikaanse economie heb meegemaakt”, aldus de Fed-voorzitter.

Greenspan noemde de economische toestand 'buitengewoon'. De werkloosheid is gedaald tot 4,3 procent van de beroepsbevolking en de groei van het bruto binnenlands product bedroeg 4,8 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. Desondanks is het inflatietempo het afgelopen kwartaal iets teruggelopen. De geringe groei van de inflatie in de afgelopen maanden vond hij “over het geheel genomen vrij bescheiden”.

Opnieuw liet de Fed-voorzitter zich bezorgd uit over de hoge koersen. Volgens Greenspan hebben hoge verwachtingen “de aandelenprijzen scherp omhoog gedreven, misschien tot niveaus die moeilijk vol te houden zijn, tenzij de economische omstandigheden uitzonderlijk goed blijven - beter dan op grond van historische omstandigheden kan worden aangenomen.”

De aandelenmarkten schrokken van Greenspans uitlatingen en de koersen daalden. Toen later bleek dat de Fed geen plannen heeft om de rente op zijn volgende beleidsvergadering van 30 juni te verhogen, haalden beleggers opgelucht adem. De koersen begonnen weer te stijgen.

Greenspan vervolgde zijn optreden bij de Congrescommissie met te zeggen dat de Azië-crisis nog steeds een onzekere factor is en meer invloed kan hebben op de economische groei in de VS. Die zal lager worden door minder vraag uit Azië omdat daar de koopkracht afneemt en omdat de dollar Amerikaanse producten duur maakt.

Een iets afnemende groei van de Amerikaanse economie wordt in het algemeen als gunstig ervaren.

Halverwege de middag nam bij beleggers de bezorgdheid weer toe. Zij maakten zich zorgen over bedrijfswinsten bij diverse bedrijven, zoals 3M, Philip Morris, United Technologies en Caterpillar. De aandelenindex van Dow Jones begon te dalen en eindigde de dag 78 punten lager.

    • Lucas Ligtenberg