Vuurwerk maar ook twijfel over niveau van Brazilianen

ROTTERDAM, 11 JUNI. De overwinning op Schotland is in Brazilië met vuurwerk ontvangen. Maar alle vreugde kon de twijfel toch niet wegnemen. “We hebben ons slecht gepresenteerd”, aldus Pelé, minister van Sport.

“Wij zijn nog ver van ons niveau verwijderd”, oordeelde Roberto Falcao, de middenvelder uit de jaren tachtig. Romario, na zijn blessure aangetrokken als televisiecommentator, was nog zuiniger: “Het elftal is mij zwaar tegengevallen.”

De fans van het Braziliaanse elftal wilden niets van kritiek en analyses weten. Na het winnende (eigen) doelpunt van de Schot Boyd, brak in Rio de Janeiro een groot feest uit. Mensen stormden huilend de straat op, driftig met vlaggen zwaaiend. Overal ontstaken zij vuurwerk.

Al uren voor de wedstrijd waren de geelgroen gekleurde straten leeg. Direct na de wedstrijd liepen ze vol. “Het heeft geholpen dat ik God gebeden heb de boze heksen te verdrijven die ons in de voorbereiding gestoord hebben”, zei een kioskhouder trots.

Voetballegende Pelé zag het anders. “De druk van de openingswedstrijd is weg. Vanaf donderdag moet de ploeg aan de arbeid om de vele fouten weg te werken.” Hij kritiseerde bondscoach Zagallo. “Tegen zo'n zwak land als Schotland had hij meteen met drie aanvallers moeten spelen. Naast Ronaldo hadden Edmundo en Denilson moeten staan.”

Het eerste doelpunt van Brazilië heeft zelfs een persconferentie van de Verenigde Naties in New York gehaald. Een VN-woordvoerder onderbrak de bijeenkomst met de mededeling dat dat Brazilië het eerste doelpunt tijdens het WK had gemaakt. “Omdat onze secretaris-generaal Kofi Annan een grote sportliefhebber is, wil ik u mededelen dat de eerste goal van het WK voetbal is gemaakt”, aldus woordvoerder Fred Eckhard.

Het doelpunt van César Sampaio, na drie minuten en 48 seconden, betekende een record voor een openingsduel van het WK voetbal. Nooit eerder viel zo snel een doelpunt. Nooit eerder ook vielen er drie doelpunten in de eerste wedstrijd van de eindronde.