Voorkeur; Muziek

ROBERTO BENZI Het voormalige wonderkind Roberto Benzi (60), die als 11-jarige voor het eerst dirigeerde, staat 12 juni 20u15 in Musis Sacrum in Arnhem en 14 juni 14u15 in De Vereeniging in Nijmegen voor het laatst als chef-dirigent voor het Gelders Orkest, waar hij wordt opgevolgd door Lawrence Renes. Op het programma staan stukken van Vaughan Williams en Debussy (oa La Mer).

OPERABEURS De tweede Operabeurs in de Amsterdamse Vondelkerk, Vondelstaat 120, vindt plaats op 14 juni vanaf 11u. Nederlandse en Vlaamse operagezelschappen en concertzalen presenteren zich met hun programma's voor het komende seizoen, evenals platenzaken, operareisbureau's en verenigingen van operaliefhebbers. Verder optredens van zangers en koren en gratis kaartjes voor voorstellingen van La voix humaine en Die Dreigroschenoper in het vlakbij gelegen Filmmuseum.

FESTIVAL NIEUWE MUZIEK Het Festival Nieuwe Muziek brengt tussen 18 juni en 11 juli in de Middelburgse Kloveniersdoelen twintig wereld- en of Nederlandse premières van vrouwelijke avant-garde componisten, onder wie de Amerikaanse Barbara Monk-Feldman, de Koreaans-Amerikaanse Jin Hi Kim, de Engelse Rebecca Saunders, de Bulgaars-Amerikaanse Natasja Bogojevitsj en de Nederlandsen Lorre Lynn Trytten en Mayke Nas. Inl 0118-623650. Internet: www.zeelandnet.nl.cnmzld

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL Een nieuwe naam voor een festival dat liefhebbers van 'wereldmuziek' al jarenlang trouw bezoeken. Nieuw is ook dat het festival deel uitmaakt van het Holland Festival en (donderdagvond 11 juni) wordt geopend in het Tropeninstituut. Te weten met twee acts uit Oost-Afrika; het Grand Orchestre Taarab de Zanzibar en de in Soedan getogen zangeres Setona. Vrijdag, 12 juni wordt het programma daar voortgezet met Wagogo uit Tanzania en twee groepen uit Madagascar. Op zaterdagmiddag 13 juni spelen er onder de vlag 'Couleur Locale' drie gelegenheidstrio's in het Vondelpark Openluchttheater en zondag 14 juni is het van 12 tot 20u feest in het tot 'Werelddorp' omgetoverde Oosterpark met o.a. Carlo Jones en zijn Kaseko Troubadours en de Kawa Brass Band uit de Indiase stad Jaipur. In de Melkweg zijn van 18 t/m 20 juni minstens vijftien acts te horen waaronder de Portugese zangeres Dulce Pontes, de Ethiopische heldentenor Mahmoud Ahmed en de Braziliaanse slagwerkgroep Olodum. Zondag 21 juni wordt het festival besloten in het Concertgebouw met 's middags het Wereld Kinderfestival en 's avonds een Cubaanse avond met o.a het damesorkest Anacaona en de Afro-Cuban All Stars. 11 t/m 21 juni diverse locaties Amsterdam. Internet: www.melkweg WARM JETS 'On our pocket radios we're picking up strange new waves.' Seventies-rock in nineties-verpakking. 11 juni Melkweg, Amsterdam.

BIZ MARKIE De clown van de old school-hiphop. 14 juni Paradiso, Amsterdam.

BOB DYLAN/VAN MORRISON Twee oude bromberen op één avond: je moet er maar net zin in hebben. 15 juni Ahoy, Rotterdam.