Voorkeur; Galerie

YVONNE FONTIJNE 'Back to Back I II III', de installatie van Yvonne Fontijne die in Galerie Oele te zien is, berust op een balansoefening die door twee personen uitgevoerd werd. Fontijne zette de menselijke bewegingen via sensoren om tot computerbeelden. Op monitoren zijn driedimensionele vormen te zien die de beweging op een andere, geabstraheerde manier zichtbaar maken. Tevens worden in Oele stills getoond van de werken die Fontijne voorafgaand aan 'Back to Back' maakte. T/m 20 juni, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

OTTO BERCHEM De Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem is gefascineerd door talkshows. Tijdens zijn werkperiode aan de Rijksakademie organiseerde hij de 'Otto Berchem Show', een talkshow met de beeldende kunst als onderwerp en transformeerde hij zijn atelier tot 'Green Room', een rustgevende wachtkamer voor gasten van de tv-show. Het project 'Make Over' dat Berchem in Casco uitvoert, is gebaseerd op de in talkshows populaire metamorfose waarbij mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk met hun nieuwe look verschijnen voor het tv-publiek. Via een advertentie vond Berchem negen vrijwilligers die een profesionele restyling ondergingen. In Casco presenteert hij een fotoreportage en een geluidswerk, gebaseerd op de interviews met de negen metamorfose-vrijwilligers. 14 juni t/m 12 juli, Oudegracht 366, Utrecht. Wo t/m zo 13-17u30.

ALBERT VAN WESTING Met zijn monumentale foto's van mensen in de openbare ruimte, in 1995 te zien in het Stedelijk Museum, kreeg Albert van Westing bekendheid. In Galerie de Expeditie toont Van Westing momenteel kille, onpersoonlijke opnames van mensen in zijn atelier. De strenge composities doen denken aan klassieke figuurstudies. Zo toont de foto Aan tafel I een kale muur, waarvoor een man in boxershort aan tafel zit. De serie Vrienden en bekenden bestaat uit detailopnames vam lichaamsdelen: een hand, een arm, een been of een romp. T/m 4 juli, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u. Werk van Albert van Westing is t/m 20 juni tevens te zien bij Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam.

VIDEO Onder de titel 'Video, video, video' organiseert Niggendijker in de maand juni drie weekeinden met film- en videokunst. Video speelt in de hedendaagse kunst een steeds belangrijker rol, maar voor lineaire (verhalende) videokunst bestaan in Nederland vrijwel geen podia. Op 12 en 14 juni toont Froukje Hoekstra, publicist en docent mechanische media aan de academies Minerva en St.Joost, haar voorkeuren. Op 19 en 21 juni stelt Mirjam Coelho, artistiek leider van MonteVideo/TBA, het programma samen, gevolgd door mediakunstenaar Menno Grootveld op 26 en 28 juni. Hofstraat 21, Groningen. Aanvangstijden: vrijdag 20u en zondag 15u.

VOICES De tentoonstelling 'Voices' in Witte de With, samengesteld door gastconservator Christopher Philips (redacteur Art in America), onderzoekt het gebruik van de menselijke stem als metafoor en materiaal in de hedendaagse kunst. De foto's, video's, films en installaties van kunstenaars als Vito Acconci, Gary Hill, Judith Barry en Moniek Toebosch stellen op provocerende wijze de stem als communicatie- en expressiemiddel in de cultuur van de twintigste eeuw aan de orde. 13 juni t/m 23 aug, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u. Van 13 juni t/m 12 juli is in De Vaalserberg het aan 'Voices' verwante project 'Soundhouse' van geluidskunstenaar Justin Bennett te zien. Witte de Withstraat 44 I, do t/m zo 13-17u.

EN VERDER Recent werk op papier van Amit Ambalal t/m 4 juli bij Galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam; Litho's van Max Beckmann t/m 27 juni in de Steendrukkerij, Lauriergracht 80, Amsterdam; Schilderijen van Alex Zeguers t/m 28 juni bij Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; Theo van de Goor exposeert t/m 20 juni in The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338 II, Amsterdam; Foto's van Yannig Hedel t/m 10 juli bij Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; Jeroen Henneman exposeert t/m 21 juni bij Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; Jeffrey Blondes, Adrienne Gaha en Tim Maguire exposeren t/m 12 juli bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; Schilderijen van Sigmund de Jong en Ditty Ketting t/m 5 juli bij MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; De tentoonstelling 8 jonge talenten omvat een keuze uit de eindexamenkandidaten die in 1997 aan de Brabantse academies afstudeerden en is t/m 12 juli te zien in FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg.