VAM blaast papier en plastic uit afval

Afvalverwerker VAM experimenteert met een methode om papier en plastic uit de afvalstroom te blazen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. De volgende stap is plastic en papier van elkaar te scheiden. Dan kan de VAM deze produkten makkelijker als grondstof verkopen en kan de te verbranden afvalberg met procenten slinken.

“Ondanks alle papierbakken zit er nog steeds veel papier tussen het afval. Als we dat er uit kunnen halen voor we het verbranden scheelt dat. Alle kleine beetjes helpen”, zegt woordvoerder Wimmers van de VAM. De afvalverwerker krijgt jaarlijks 1 miljoen ton aangeboden om te verbranden, terwijl de ovens een capaciteit hebben van 460.000 ton. Landelijk wordt 7 miljoen ton voor verbranding aangeboden, waar de ovens 5 miljoen ton aankunnen.