Universiteit Utrecht wil studie verpleging

UTRECHT, 11 JUNI. De Universiteit Utrecht wil volgend jaar een eigen deeltijdopleiding verplegingswetenschap beginnen. De universiteit is bezig hiertoe een aanvraag in te dienen bij het ministerie van Onderwijs. De reden is dat de Universiteit van Maastricht de samenwerking met Utrecht voor verplegingswetenschap per 1 mei volgend jaar opzegt.

De studie verplegingswetenschap, bedoeld voor mensen die de hoger beroepsopleiding verpleegkunde hebben afgerond, werd in 1990 opgezet aan de Universiteit Maastricht. Minister Ritzen (Onderwijs) gaf toen geen toestemming voor andere opleidingen verplegingswetenschap, wel kregen Groningen en Utrecht een 'dependance' voor studenten die daar in de buurt woonden.

Na enkele jaren ontstonden problemen tussen de universiteiten van Utrecht en Maastricht problemen over de verdeling van het geld dat Maastricht voor de ingeschreven studenten ontving. Ook was men het niet eens over de inhoud van het lesprogramma. Utrecht legt de nadruk op leerstof die bruikbaar is in de praktijk, terwijl Maastricht de nadruk legt op een klassiek-wetenschappelijke opleiding.

Een ander probleem is volgens coördinator C. de Winter van de Utrechtse opleiding de verkorting van het programma waartoe Maastricht in 1996 eenzijdig besloot. De studenten moesten ten gevolge daarvan elke week op vrijdag aanwezig zijn op de universiteit, in plaats van eens in de twee weken op zaterdag. “De meeste studenten zijn werkende mensen van een jaar of 35. Die redden dat niet”, aldus De Winter. Utrecht besloot hier niet aan mee te doen.

Volgens De Winter wordt de Utrechtse opleiding gevolgd door veertig à vijftig studenten per jaar. Dit is ongeveer zestig procent van het totale aantal.