TRICKY

Tricky: Angels With Dirty Faces. Island CID 8071/524 536-2.

De muziek van Tricky roept vaak een ongemakkelijk gevoel op, omdat je de indruk krijgt dat er zaken gaande zijn die je niet begrijpt, en misschien ook niet wilt begrijpen. Tricky is altijd extremer, duisterder, geweest dan zijn eveneens uit het Engelse Bristol afkomstige geestverwanten Massive Attack en Portishead. Op zijn vorige platen liet hij horen dat hij een goed oor heeft voor bijzondere geluiden, ontregelende klanken met een geheimzinnige schoonheid.

De in lagen opgebouwde nummers werkten bedwelmend. Deze derde cd Angels With Dirty Faces (de vierde als je het door hem geinitieerde project Nearly God meerekent) gaat verder op het bekende terrein. Opnieuw horen we de gruizige, fluisterende stem van Tricky, gecombineerd met vrouwelijke zang, ditmaal niet alleen van vaste zangeres Martina, maar ook van PJ Harvey. Het nummer waar Harvey op meedoet, 'Broken Homes', is een van de meest melodieuze, en meest meeslepende. De meeste van de andere nummers missen een sterke melodie, waardoor het lastiger is vat op ze te krijgen - ze gaan bij elke beluistering verder inwerken. De opvallendste zijn die waarin Tricky zich kwaad maakt, in teksten met lastig te volgen referenties aan zijn vijanden en demonen, ondersteund door jachtige ritmes.

    • Sietse Meijer