Staking dreigt om cao in streekvervoer

DEN HAAG, 11 JUNI. Er dreigt een staking in het streekvervoer nu de cao-onderhandelingen tussen de directie van het voornaamste bedrijf in de sector, VSN, en de bonden gisteren zijn vastgelopen.

Beide zijden toonden zich vanmorgen teleurgesteld over het verloop van de besprekingen. Een VSN-woordvoerder stelde dat de directie al “fors was opgeschoven”. Zo had ze aangeboden vervroegd uittredende chauffeurs in het eerste jaar tachtig procent van hun loon te betalen. Ook liet ze een plan vallen Goede Vrijdag en 5 mei niet langer automatisch als vrije dagen te bestempelen.

Volgens de bonden gingen de concessies van de directie echter niet ver genoeg. Weliswaar heeft de directie een loonsverhoging van 3,6 procent voorgesteld, maar de onderhandelaars van FNV en CNV wijzen erop dat die niet van toepassing is op de toelagen en toeslagen van de chauffeurs. Bovendien zou een half procent ervan opgaan aan de voorzieningen van de vervroegd gepensioneerden.

“De meeste bonden slepen uiteindelijk zo'n 3,5 procent reële loonsverhoging in de wacht”, aldus Bert Duym namens FNV-Bondgenoten. “Met het bod van de directie zouden wij daar per saldo ruimschoots beneden blijven.” Later deze maand zullen de leden van de bonden zich uitspreken over het onderhandelingsresultaat, waarna er naar verwachting een ultimatum aan de VSN-directie zal komen, wellicht gevolgd door een staking.

De arbeidsverhoudingen bij VSN zijn al geruime tijd gespannen, omdat het bedrijf bezig is met een ingrijpende reorganisatie.