Rusland wil verkoop Gazprom

MOSKOU, 11 JUNI. Het ministerie van Staatseigendom van Rusland is bezig met de voorbereiding van de verkoop van een deel van Gazprom, de grootse gasproducent ter wereld. De Russische overheid heeft hard geld nodig om het begrotingstekort dit jaar binnen de perken te kunnen houden.

Moskou denkt eraan om het huidige belang van ruim 40 procent terug te brengen tot 35 procent. Bedoeling is om de verkoop mogelijk te maken, zo onderstreepte vice-minister Aleksandr Braverman vanmorgen.

Aan welke voorwaarden een verkoop van aandelen moet voldoen is nog niet duidelijk. Eerder deze week suggereerde Gazprom-topman Rem Vijachirev 2 tot 3 procent aan te bieden aan Shell of ENI. Met zowel het Brits/Nederlandse als het Italiaanse energieconcern heeft Gazprom een stategische alliantie. Volgens de wet kunnen buitenlandse investeerders niet rechtstreeks Gazprom-stukken op de Russische markt kopen. (KRF)