Populaire Iraanse krant verboden die Khatami steunt

TEHERAN, 11 JUNI. De Iraanse gerechtelijke autoriteiten hebben gisteren opdracht gegeven tot de voorlopige sluiting van de krant Jameah (Maatschappij), een nieuw en succesvol dagblad dat uitdrukkelijk het bewind van president Mohammad Khatami steunt. De speciale rechtbank voor de media heeft uitgever Hamid-Reza Jalaipour voor een jaar het recht ontzegd zijn functie uit te oefenen.

De conservatieve factie in Iran had scherpe kritiek op Jameah, dat volgens haar regelmatig en op leugenachtige wijze haar aanhangers aanviel. In het bijzonder vielen de conservatieven over een bericht dat de commandant van de Revolutionaire Garde, generaal Yahya Rahim Safavi, had gedreigd “de halzen en tongen van tegenstanders af te snijden”. Een woedende Safavi voerde later aan dat hij op een besloten bijeenkomst had gesproken en dat zijn uitspraken bovendien waren vervormd.

De hoofdredacteur van Jameah, Mahmoud Shamsolwaizine, zei gisteren dat de krant zou blijven uitkomen zolang het ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding het bevel tot sluiting nog niet officieel had overgebracht. Talrijke lezers belden naar de krant om hun steun te betuigen. Sommigen boden aan protestbijeenkomsten te organiseren. Jameah, geleid door vertegenwoordigers van het vroegere radicaal links, wordt beschouwd als een krant die de grenzen van de persvrijheid onder Khatami uittest. Zijn oplage van 150.000 is doorgaans snel uitverkocht, en de uitgever had zojuist aangekondigd 250.000 exemplaren te gaan drukken om aan de stijgende vraag, vooral onder jongeren en intellectuelen, te voldoen.

Shamsolwaizine wees onlangs op de problemen waarmee de Iraanse pers wordt geconfronteerd. “In alle landen lijkt de democratie op een mijnenveld”, zei hij. “Maar in het Westen krijgt u een kaart die aangeeft waar de explosieven liggen. In Iran moeten we dat geheel alleen ontdekken.”

De conservatieve chef van de rechterlijke macht, ayatollah Mohammad Yazdi, beschuldigde de gematigde pers er vrijdag van te proberen verdeeldheid te zaaien. Verscheidene hoge officieren van de Revolutionaire Garde hebben openlijk met represailles gedreigd.

De burgemeester van Teheran, Gholamhossein Karbaschi, heeft vanochtend, op de tweede dag van zijn proces op beschuldiging van corruptie, opnieuw ontkend schuldig te zijn. Karbaschi is een belangrijk medestander van Khatami, en het proces wordt door zijn aanhang gezien als een poging van de conservatieven diens bewind te ondermijnen. (AFP, AP, Reuters)