PIEPERS MET PAPRIKA'S

Als een lauwwarme salade wordt deze combinatie van aardappels met geroosterde paparika's gegeten. Danwel als een apart voorgerecht - zoals mediterranen dat graag doen - danwel als bijgerecht bij een gebraden poussin (klein kipje), gebakken kalfskotelet of ander blank vlees van de gading.

Belangrijk is vastkokende aardappels te gebruiken, zodat ze niet teveel dressing absorberen. Die dressing is namelijk olijfolie die even wordt verhit samen met fijngesneden knoflook zodat de rauwe knoflooksmaak wordt getemperd; maar door verhitting wordt olijfolie namelijk zwaar op de maag zodat er niet al te royaal mee omgespronen moet worden. Bereiding: Halveer de paprika overlangs, verwijder zaadjes en steeltje en leg de paprika's (snijkant onder) op een met aluminiumfolie beklede bakplaat 15 minuten onder een hete grill om de schil zwart te blakeren; druk na 10 minuten met vlakke hand op de paprika's zodat ze plat worden en de uiterste regionen van de paprika de hitte van de grill beter 'pakken'. Laat de paprika's iets afkoelen, verwijder het losgekomen velletje en halveer de paprikahelften nogmaals overlangs. Snijd de kwarten paprika overdwars in smalle reepjes. Snijd de krieltjes overlangs in kwarten en kook ze in ruim kokend en gezouten water gaar. Halveer intussen de knoflook overlangs, verwijder zonodig de groene kern en snijd de knoflook in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes; zorg dat de stukjes van gelijke afmeting zijn zodat ze straks gelijkmatig kunnen kleuren. Verhit de olie in een bakpan, laat de knoflook op halflaag vuur lichtgeel worden en neem de pan van het vuur. Giet de krieltjes af, vermeng ze direct in een ondiepe schaal met de reepjes paprika en giet de smaakrijke olijfolie met knoflook over de salade. Schep alles luchtigjes om, strooi de zoute kappertjes (geen kappertjes op azijn gebruiken), de basilicum en het zeezout over de salade. Serveer lauwwarm of desnoods op kamertemperatuur.

Voor 2-3 porties (afhankelijk van de toepassing): 1 grote vlezige rode paprika (circa 275 gram)

250 gram krieltjes (of vastkokende aardappels), geschrapt

2,5 eetlepel olijfolie extra vierge

2 tenen knoflook (circa 8 gram), gepeld 1 eetlepel zoute kappertjes, afgespoeld (facultatief)

1 gram grof zeezout

4 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

    • Florine Boucher