Oranje-fans dupe van zwendel met toegangskaarten

PARIJS, 11 JUNI. Duizenden Oranje-fans missen overmorgen de wedstrijd tussen Nederland en België in het Stade de France in Parijs. De Franse WK-organisatie kan de gereserveerde toegangsbewijzen niet leveren aan de Nederlandse touroperators. Ook in andere landen wachten reisorganisaties nog op kaartjes uit Frankrijk.

Volgens de betrokken reisorganisaties gaat het om “zeker duizenden” plaatsbewijzen die in Nederland zijn besteld. De organisaties proberen nu via omwegen alsnog aan kaartjes te komen of bieden alternatieve arrangementen naar andere wedstrijden aan.

Onder de gedupeerden zijn onder meer 550 klanten van de Lotto. Het wedsbedrijf had de kaarten besteld bij het bedrijf van René van de Kerkhof. De oud-voetballer heeft 1.700 kaarten besteld bij de WK-organisatie, maar heeft niks uit Parijs ontvangen. “Ik ben de hele dag al mensen aan het afbellen”, zegt de oud-PSV'er.

De Lotto biedt haar gedupeerde klanten de keus uit een geldbedrag van 1.000 gulden of een vliegarrangement naar een duel van een Europese topclub naar keuze. “Onze advocaten zijn bezig te onderzoeken of we bij Van de Kerkhof een schadeclaim kunnen indienen”, zegt een woordvoerder. Van de Kerkhof overweegt een claim in te dienen bij de wereldvoetbalfederatie FIFA. Een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond KNVB, die als officiële touroperator beschikte over 6.500 kaarten voor Nederland-België, laat weten dat zij lang geleden al gewaarschuwd heeft voor het kopen van kaarten via andere instanties.

Ticket Events is een van de bureaus die geen kaarten hebben gekregen. De Amsterdamse tourorganisator vreest een miljoenenstrop, want zij heeft negen charters gereserveerd. “Wij hebben geen idee naar wie de kaartjes wel zijn gegaan”, zegt een medewerker.

Op de zwarte markt in Parijs worden “grote aantallen” kaartjes voor de wedstrijd tussen Nederland en België aangeboden. Dat is gisteren door de Franse politie en een team van twaalf Nederlandse agenten vastgesteld. Ook ongeveer 1.100 Braziliaanse fans ontdekten gisteren dat zij voor 800 gulden per stuk niet-bestaande kaarten hadden gekocht voor de wedstrijd Brazilië-Schotland. De Brazilianen, die het openingsduel niet konden bijwonen, hadden de kaarten besteld bij een Spaans reisbureau.