Ook Iran vermindert olieproductie

TEHERAN, 11 JUNI. Iran is bereid om in navolging van Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela minder olie op te pompen, om de prijzen op de wereldmarkt op te krikken. De productie zal vanaf 1 juli met 100.000 vaten per dag worden verminderd.

Volgens het Iraanse persbureau Irna is het besluit gevallen na overleg tussen de Saoedische olieminister Ibrahim al-Nouaïmi en zijn Iraanse collega Bijan Namdar Zangheneh. De drie genoemde landen namen vorige week, na geheim overleg in Amsterdam, het initiatief om de productie per 1 juli met 450.000 vaten per dag terug te brengen.

Eind maart besloten de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, en enkele andere producenten van daarbuiten tot een productieverkleining van 1,245 miljoen vaten. Het aandeel van Iran daarin was 140.000 vaten.

Volgens analisten is de productievermindering in werkelijkheid niet groter dan zo'n miljoen vaten. De olieprijzen zijn nog steeds laag. Een vat Brent-olie schommelde rond de 14 dollar, nog altijd zes dollar lager dan de gemiddelde prijs van 1997. (KRF, AFP)