Nieuw front Eritrea en Ethiopië

ASMARA/ ADDIS ABEBA, 11 JUNI. Nieuwe gevechten zijn vanochtend uitgebroken aan het Eritrees-Ethiopische front niet ver van de Eritrese havenstad Assab. Volgens de Ethiopische regering is het Eritrese leger daar in het offensief gegaan. “De verdediging van ons grondgebied blijft ons doel”, zo werd van officiële zijde in Addis Abeba meegedeeld.

Volgens Ethiopië wordt eveneens nog gevochten bij Badme en Sheraro, in de omstreden Yirga-driehoek aan de westelijke grens tussen de twee landen. Er werden geen mededelingen gedaan over gevechten aan het front bij de stad Zalambessa.

Eritrea had tot vanmiddag niets meegedeeld over de gevechten bij Assab. Assab werd tot het conflict tussen Eritrea en Ethiopië op 6 mei tot uitbarsting kwam, door het van zee afgesloten Ethiopië gebruikt voor im- en export van goederen. De handel gaat nu via Djibouti. Ethiopië had in de afgelopen dagen de inwoners van enkele dorpen in het gebied geëvacueerd en, aldus Westerse diplomatieke bron, troepenversterkingen gestuurd.

Een Amerikaanse delegatie, onder leiding van een hoge functionaris van het State Department en een lid van de Nationale Veiligheidsraad, is gisteravond in Addis Abeba aangekomen om te proberen de bemiddeling in het conflict tussen Ethiopië en Eritrea opnieuw op gang te brengen, zo is van Amerikaanse diplomaten vernomen. Het is niet zeker of de delegatie ook in Asmara wordt ontvangen. De Eritrese president Isayas Afewerki noemde eerder tegenover buitenlandse journalisten “de haastige manier” waarop de Amerikanen te werk gaan “het probleem in het vredesproces”. De Organisatie van Afrikaanse Eenheid heeft eveneens besloten een missie te sturen. Eritrese functionarissen in Kairo zeiden ook een Egyptische bemiddelingsrol te wensen. (AFP, Reuters)