Kom, laten we er nog eentje nemen!

Harde bruis, zachte bruis of plat. Water is er in vele soorten. In hartje Antwerpen is sinds kort een watercafé.

Café H20-02 Zone, Hoogstraat 33, Antwerpen, dagelijks 10-22u, 00-3232269142. Waterwinkel, Grote Steenweg 563, Berchem (Antwerpen) 00-3232811881.

Als ze uit eten gaat, drinkt ze wijn. Wijn èn water. Het watermerk doet er niet toe, zolang het maar geen Spa is. Toen ze een winkel wilde beginnen waar uitsluitend water te koop was, lachte de Ardense bronnenkoning haar uit. Uit woede weigert ze sindsdien Spa te verkopen en te drinken. Haar Antwerpse waterwinkel, die in december 1995 in Berchem werd geopend, werd een succes en samen met haar broer en twee vrienden opende Suzy (32) een maand geleden water- en zuurstofbar H2O-O2 Zone, in het centrum van Antwerpen.

“Uniek in de wereld”, zegt Suzy in het lege café. Het is er opvallend schoon en natuurlijk is er water. Ch'i uit Nieuw Zeeland smaakt naar kiwi en het IJslandse Seltzer is verkrijgbaar met een vleugje banaan. Negentig soorten water staan klaar in koelvitrines achter de toog. Op de drankkaart staat het land van herkomst en een korte omschrijving van de inhoud van de flessen. Harde bruis, zachte bruis of plat.

“Water is water, zul je denken. Vooral mannen redeneren zo. Maar je moet het leren drinken. Wij geven advies over de smaak en de werking van mineralen. Water is heel heilzaam. In de waterwinkel komen klanten soms met een doktersbriefje voor bijvoorbeeld zoutarm water.”

Suzy opent nog een fles. Het wordt gezellig. We drinken Kaiserbrunnen, het smaakt vreselijk zout. “Katerwater”, knikt Suzy. “Als je te veel gedronken hebt, neem hier dan twee glazen van. Je wordt niet nuchter, maar de volgende ochtend heb je geen kater. 's Avonds laat komen ze hier soms flink aangeschoten binnen om nog iets te bestellen. Katerwater helpt ook als het eten niet goed is gevallen.”

De waterkennis vergaarde ze aanvankelijk via het opschrift op de etiketten. Tegenwoordig is ook literatuur verkrijgbaar over bronnen en mineralen. “Je moet weten wat je verkoopt. Laat de mensen eerst eens proeven en geef er uitleg bij, zodat ze het verschil in smaak ontdekken. De smaak van water.”

Een klant schuift aan en bestelt achteloos een Duits Sprudeltje. “Een harde of een zachte”, vraagt Suzy. Binnen één maand na de opening zijn sommige klanten al zes keer terug geweest. “Ze willen alles proberen. Soms proeven ze ook uit het glas van iemand anders, terwijl ze elkaar niet eens kennen. Waar kom je dat tegen?”

Het unieke van de bar is de combinatie van water en zuurstof. Aan de toog zitten aansluitpunten waaraan klanten hun eigen slangetje (BF 80) kunnen vastmaken. Alsof je in een ziekenhuis aan de beademing ligt. Zuivere zuurstof hebben ze in vier verschillende smaken: tropical punch, tangering twist, peppermint passion en citrus sensation. “Helpt tegen astma, stress of hoofdpijn. Elke dag komt hier een dametje die haar 'darmpje' (Vlaams voor zuurstofslangetje) er even insteekt en daarna voelt ze zich een stuk beter. Een Nederlandse professor beweerde onlangs dat het ongezond is voor baby's en kromme grijsaards. Ach, die komen hier toch niet.” De zuurstof is ook te koop in bidons zodat thuis nog een shot genomen kan worden.

We nemen nog maar een glas. Water met de kleur van wijn, voor wie de schijn van alcohol wil ophouden. Het smaakt naar framboos. “Weet je”, mijmert Suzy, “Eigenlijk had ik in Monaco moeten zitten. Wie drinkt er nu water in een land waar het veel regent?”

    • Piethein Burmanje