Kinderagenda

Wilhelmina's Zomers

De voorstellingen zijn van de woensdag naar de zondag verplaatst, omdat er de hele week in de omgeving van Hotel New York wordt geheid, maar verder zijn er de hele zomer weer gratis kindervoorstellingen op de kade van de Wilhelminapier in Rotterdam. Muziek, theater, poppenspel, clowns, alles komt aan bod. Neem zelf een dekentje, zacht kussentje of opklapkrukje mee, dan zit je als de tribune vol is toch lekker. Bij slecht weer worden de voorstellingen binnen gehouden. Zondag 14 juni begint het om 15u met Circus Fiasco. En je raadt het al, alles gaat mis met de acts van clown Fratelli Fiasco. Zo heeft hij zelf een muziekfiets gemaakt, maar die werkt niet zo goed. En ook in de touwen klimmen gaat mis, maar misschien dat kinderen hem een handje kunnen helpen.

*Zomerprogramma Wilhelmina's Zomers van 11 juni t/m 23 aug. Start op zo 14 juni om 15u met Circus Fiasco voor kinderen vanaf 4 jaar op de Wilhelminapier voor Hotel New York op de Kop van Zuid, Rotterdam. Inl 010-4119951. Toegang gratis.

Auditie

Toneelgroep Amsterdam zoekt jongeren tussen de 15 en 20 jaar die graag in een voorstelling willen spelen. Ieder jaar maakt de toneelgroep een voorstelling gespeeld door niet-professionele acteurs en deze jongerenproductie is steeds gekoppeld aan een voorstelling uit het repertoire van Toneelgroep Amsterdam. De produktie Bad Angel (Sonnet 144) is een bewerking van Shakespeare's komedie Love's Labour Lost en zal worden geregisseerd door Marije Gubbels. Love's Labour Labour's gaat over de koning van Navarra en zijn vrieden die een deal maken: drie jaar lang alleen studeren. Geen feestjes, geen drank, geen vriendinnen, niks, alleen maar leren. En dan komt de prinses van Frankrijk met haar hofdames een belangrijke financiële kwestie bespreken. Toneelervaring is geen voorwaarde, wel dat men tijd vrij kan maken om vanaf begin september ieder weekend en in de herfst- en kerstvakantie te repeteren. Daarna wordt er van zondag 3 t/m 30 januari 1999 gespeeld met eventueel een verlenging tot zaterdag 13 februari (elke avond behalve zondag en maandag). Geïnteresseerden kunnen een aanmeldingsformulier aanvragen bij Toneelgroep Amsterdam Jongerenvoorstelling, Marnixstraat 427, 1017 PK Amsterdam, fax 020-6268526 of e-mail: info@tga.nl (het kantoor van de toneelgroep is gesloten tot 10 augustus).

Tachtigjarige oorlog

Hoe prins Maurits met zijn 'rebellen van het Noorden' het machtige Spaanse leger versloeg wordt duidelijk aan de hand van opstelling met loden soldaatjes in het Legermuseum in Delft. Daar geeft een piekenier (lansdrager) zondag 14 juni om 14u een rondleiding over de tentoonstelling 'Tachtigjarige oorlog' en over de tijdelijke expositie 'Van Maurits naar Munster, tactiek en triomf van het Staatse leger'. Echte wapens, uitrustingsstukken, waaronder het harnas van prins Maurits zijn te bewonderen.

*Rondleiding door een piekenier op zo 4 juni om 14u door het Legermuseum Delft, Korte Geer 1, Delft. De rondleiding is gratis op vertoon van een toegangskaart voor het museum. Res 015-2150547.

Magie

21 juni is een bijzondere dag: de langste dag van het jaar. Het is de beste gelegenheid voor heksendansen, trollenfeesten en het betoveren van de buurman of buurvrouw. Voor een goede voorbereiding is een magische middag onmisbaar en die is op 17 juni van 14-16u voor kinderen van 8-12 jaar in de botanische tuinen van Fort Hoofdijk, Budapestlaan 17, De Uithof, Utrecht. Kosten ƒ 5, res 030-2531890.

Goochelgeheimen

Hoe buig je een toverstok? Hoe haal je een konijn uit je hoed? Of hoe weet je welke kaart iemand heeft gekozen? Op zijn eigen homepage onthult Hans Kazan op zo 14 juni vanaf 17u15 voor alle kids van Nederland zijn goochelgeheimen. Via een speciaal ingerichte magic website leert hij je al zijn trucs. Naast spannende illusies en grappige goocheltrucs kom je hier gelijk wat over de geschiedenis van het goochelen te weten. Wie was bijvoorbeeld Houdini en waarom is het goochelen uitgevonden? De website, genaamd Magic Kids, is gericht op kinderen tussen de 7 en 13 jaar en zal een onderdeel zijn van de internet-site http://www.kidsplanet.nl. Inl 035-6283030, e-mail: Gaby@idsite.nl.

Afval

Zuivere Zelda en Simon Schoon zijn in Zeeland op zoek naar kinderen vanaf 6 jaar die willen helpen de natuur schoon te houden onder het motto: laat afval niet zwerven. Zeeuwse steden en dorpen krijgen bezoek van dit tweetal dat probeert kinderen en mensen op een ludieke manier bewust te maken met het zwerfafvalprobleem. Dat doen ze o.a. met een De troep-de troep-race, de dump dame en pak je troepje, waarbij kinderen met hun prullenbak op een luchtkussen moeten gaan staan en proberen zo veel mogelijk troepjes uit die prullenbak op te vangen.

*Het zwerfafvalbestrijdingsteam komt nog in Middelburg (buurtfeest in de Stromenwijk) 11-14u, 17 juni Yerseke (Roefeldag Inspinhuis, Kerkhoekstraat) 13-16u, 20 juni Tholen (jeugd & Jongerenwerk Barnestraat 9) 10-13u en Terneuzen (buurthuis 't Schelpenhoekje, Dokweg 38) 14u30-17u, 24 juni Oost-Kapelle (Zeeuw Biologisch Museum, Duinvlietweg 6) 14-16u, 26 juni Wemeldinge (Recreatiepark, Binnendijk 2) 13u15-15u15, 27 juni Dreischor (Schooltuin, Nieuweschoolstraat 6) 11-14u en 28 juni Hengstdijk (recreatiegebied De Vogel, Vogelweg 4 ) 14-16u30). Inl 0118-642100.

Dracula

Veel kinderen vinden vleermuizen eng en griezelig. Om ze daar overheen te helpen kan er op zo 14 juni in de Werkhoek van het Haagse Museon een doos gemaakt worden versierd met vleermuizen. Maar...de doos kan ook open.

*Doos van Dracula voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op zo 14 juni van 13u30-15u30 in de Werkhoek van het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang ƒ 11. Res 070-3381423.

Informatie over activiteiten voor de Kinderagenda kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.