Italianen derde GSM-optie geboden

ROME, 11 JUNI. Een consortium van het Italiaanse staatsenergiebedrijf Enel, France Télécom en Deutsche Telekom heeft de licentie gekregen als derde aanbieder van mobiele telefonie in Italië, volgens sommige analysten de lucratiefste markt voor mobiele telefonie in Europa.

Verwacht wordt dat het consortium, dat opereert onder de naam Wind, tegen het eind van het jaar zijn diensten kan gaan aanbieden. De licentie geldt de nieuwe GSM-DSC 1800 technologie. Uit overwegingen van concurrentie zullen de twee andere exploitanten, Telecom Italia (nu met ongeveer 75 procent van de mobiele markt) en Omnitel ook pas rond die tijd de nieuwe technologie mogen aanbieden.

De rechtse oppositie heeft het kabinetsbesluit meteen gekritiseerd. Wind is voor 51 procent in handen van het staatsbedrijf Enel. Een kamerlid voor de Nationale Alleantie, Italo Bocchino, zei dat het kabinet wel praat over privatisering, maar op deze manier de staatscontrole vergroot over de strategische sector van de telecommunicatie.

Er waren twee andere gegadigden, PCN en Telon. In het consortium PCN werken onder andere British Telecom en Mediaset samen, het bedrijf van de rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi. De belangrijkste deelnemers in Telon zijn Bell Canada en het staatsbedrijf Autostrade. Verwacht wordt dat de twee verliezers in beroep zullen gaan tegen het kabinetsbesluit. Het kabinet heeft eerder gezegd dat er een vierde licentie voor mobiele telefonie zal worden uitgegeven. Daaraan is geen datum verbonden.