Het gevaar van varkensoogjes

Groene lippen blijft iets voor de kinky few, maar met helblauwe oogschaduw loopt een mens anno 1998 niet voor gek. Maar je moet wel handig zijn om de nieuwste cosmetica-mode te kunnen volgen. Want hoe laat je turquoise, geel, blauw en groen 'versmelten'?

Faces Make Up, Zwanenstraat 8a, 6811 DD Arnhem. Inl 026-4461504.

Dik Peeters Make Up school, Grimburgwal 1-5, Amsterdam. Inl 020-6243009. Op 20 juni, 11 juli en 12 augzijn er lessen. De visagie cursussen van Mieke Petiet worden ook door amateurs gevolgd. Inl 0118-613649.

Kappers die make up adviezen geven zijn o.a. Le Souk (020-4271651) en Rob Peetoom (023-5310331)

Kek: blauwe lippen, of paarse, of witte. Of een groene bovenlip en een blauwe onderlip: gefixeerd met tattoo-sealer zodat de kleuren niet met elkaar mengen. Boven het oog knalroze, vanaf de wimper tot de wenkbrauw. Of iriserend purper, smaragdgroen, Atlantisch blauw.

Dit is geen verlate carnavalsparade, maar de nieuwste cosmetica van dure, eens brave cosmeticahuizen als Lancôme en Helena Rubinstein. “Na 2000 wordt het rustiger”, denkt Amber Peeters, eigenaresse van de Dik Peeters make-up school in Amsterdam, “maar tot die magische datum - want dat is het toch - zullen we in de make-up een stevige kleurenmelange zien.”

Het is volgens haar een revival - de zoveelste - , ditmaal van de jaren tachtig. Met veel roze en parelmoer op katachtige ogen en harde lijnen langs de kleurvlakken in plaats van zorgvuldig weggevaagde: de Charlie's Angels look, dus.

Groene lippen blijft iets voor de kinky few, maar met helblauwe oogschaduw loopt een mens anno 1998 blijkbaar niet meer voor gek. De nieuwe oogschaduws vereisen wel een grote kundigheid. Wat doe je met de zogenaamde morphing oogschaduw van Lancôme, waarbij je een iets getint parelmoer op het ooglid over een zwarte basis mengt, waardoor een 'kleurtransformatie' wordt bewerkstelligd en een 'elektriserende' derde kleurnuance ontstaat in smaragdgroen, lila of blauw? Hoe bruikbaar is oogschaduw die je droog en nat kunt opbrengen, maar die met water van kleur verandert (Chanel)? En krijg je van witte mascara geen rare varkensoogjes? Hoe laat je turkoise, blauw, geel en groen uit het nieuwste doosje 'Majorelle' van Yves Saint Laurent 'met elkaar versmelten'?

Een make-up cursus biedt uitkomst. Zoals in elke branche is ook hier het advies in opkomst. In Arnhem bestaat sinds anderhalf jaar een opmaak-advieswinkel, Faces Make Up. Bij Dik Peeters geven ze al jaren zelfopmaak-cursussen en er zit een gestage groei in het aantal belangstellenden: “Jonge meisjes, oudere vrouwen, travestieten, ik krijg hier van alles”, zegt Peeters. Ook kappers bieden steeds vaker een make-up servicebeurt aan en praten de cliënt(e) bij over de laatste trends.

Volgens Peeters weten vrouwen zich beter op te maken dan een aantal jaar geleden. De 'dropmond' (een dikke donkere rand rond de lippen), 'vliegenpoten' (wimpers die als stokjes aan elkaar kleven van de mascara) en 'speculaasgezichten' (gezichten die bruiner zijn gemaakt met foundations) zie je steeds minder.

Het gemiddelde make-up advies in warenhuis of parfurmerie is ronduit slecht of irritant commercieel, aldus Jacqueline Kleinendorst, visagiste en eigenaresse van Faces Make Up in Arnhem. “Bovendien zit je er vaak voor iedereen te kijk.” Dat kan beter, dacht ze, en dat werd dus de make-up advieswinkel, waar elke zaterdagmorgen make-up workshops gehouden worden en klanten de hele week terecht kunnen voor advies. Over de kleurenexplosie in de cosmetica zegt Kleinendorst: “Ach, publiciteitstunts. Het trekt aandacht, zo'n stand, je raakt aan de praat met de verkoopster, maar je gaat naar huis met een product dat je al kent. En dat is precies de bedoeling.”

Bij make-up kiezen geldt volgens haar nauwelijks wat 'in' is. “En zeker niet hier in Arnhem.” Volgens Kleinendorst zoekt de gemiddelde make-up gebruiker naar harmonie met zijn of haar kleurtype, leeftijd en smaak. “Bijvoorbeeld, ik vind de dieppaarse lipsticks van dit jaar prachtig, maar ik ben er net een hartpatiënt mee, mijn hele gezicht trekt blauw weg.” In het algemeen geldt, aldus Kleinendorst, hoe ouder, hoe gematigder de kleuren, anders zie je er al gauw uit als een wandelende make-up doos. Maar het hangt er ook van af wat je met make up wil bereiken: “Wil je opvallen of wil je er mooier van worden? Ik denk dat de meeste vrouwen mooier willen worden van make-up.”

    • Edith Schoots