Haarhuis verrast Korda, moeizame rentree Graf

ROTTERDAM, 11 JUNI. Paul Haarhuis heeft gisteren op het spekgladde gras in Halle de kwartfinale bereikt. De 32-jarige Nederlander verraste de als eerste geplaatste Tsjech Petr Korda, 7-6 en 6-4. Ook Richard Krajicek bereikte de beste acht. De oud-Wimbledonkampioen versloeg Tommy Haas, 3-6, 6-4 en 6-1.

De 20-jarige Duitser, de nummer 41 van de wereld, was kansloos vanaf het moment dat de opslag van Krajicek, in Halle als derde geplaatst, ging lopen. Dat gebeurde pas diep in de tweede set. Krajicek sloeg 25 aces. “Ik gooide de bal te laag op”, keek hij terug op de eerste anderhalve set. “Daarna bepaalde mijn opslag de wedstrijd en kreeg hij weinig kansen meer.” De Zweed Magnus Larsson is de volgende tegenstander van Krajicek.

Haarhuis had tegen Korda in de eerste set over geluk niet te klagen. Korda miste in de zevende en elfde game gemakkelijke breekkansen. In de tiebreak kwam de Tsjech terug van 5-1 naar 5-4 waarna hij met twee dubbele fouten de set inleverde. “Ik miste geluk”, zei Korda na afloop. “Ik had geluk nodig omdat Haarhuis op de belangrijke punten uitstekende winners sloeg.”

Haarhuis kon de overwinning goed gebruiken. Als de nummer 87 van de wereld dreigt hij uit de tophonderd te verdwijnen. In Halle bereikte hij vorig jaar de halve finale. Met zijn overwinning op Korda verdiende hij 45 bonuspunten. In de kwartfinale staat hij tegenover de Italiaan Pozzi.

In Birmingham maakte Steffi Graf na 109 dagen een moeizame maar geslaagde rentree. De 28-jarige Duitse versloeg in de tweede ronde van het grastoernooi haar Australische boezemvriendin en qualifier Rennae Stubbs in drie sets en 111 minuten, 5-7, 6-2 en 6-4. De partijen werden gisteren wegens de aanhoudende regen van het gras naar de hal verplaatst.

Voor Graf betekent Birmingham haar derde toernooi in dit jaar na Hannover in februari en Indian Wells in maart en haar eerste op gras sinds Wimbledon 1996. In Hannover keerde ze terug na haar ingrijpende knieoperatie in juni 1997. De voormalige nummer één van de wereld kwam Birmingham op een wildcard binnen. De organisatie plaatste haar direct als eerste. Tegen Stubbs sloeg Graf een dozijn dubbele fouten.

In de achtste finale speelt Graf tegen Kristie Boogert, die in een Nederlands onderonsje Miriam Oremans versloeg in twee sets, 7-5 en 6-2.