GESCHIEDENIS

Tientallen geneesmiddelen die hun oorsprong hebben in de biotechnologie zijn er inmiddels geregistreerd. Toch eindigde het 'Stenen Tijdperk' van de farmaceutische industrie nog maar kort voor de Tweede Wereldoorlog. Er waren maar enkele middelen waarmee de patiënt meer goed dan kwaad werd gedaan. Een korte geschiedschrijving

Insuline Insuline werd voor het eerst in 1921 geïsoleerd in Toronto door Frederick Banting en Charles Best. Het zou het onderzoek naar geneesmiddelen drastisch veranderen. Banting en Best hadden stap voor stap naar hun doel gewerkt en wisten precies wat het extract uit de alvleesklier van een hond bij hun eerste patiëntje zou doen. Hun onderzoeksmethode werd door tientallen andere laboratoria gevolgd.

Humiline Het bedrijf Genentech lanceerde in 1982 de eerste toepassing van recombinant DNA-technologie in de humane geneeskunde. Nu ging het om een humaan insuline. Deze komst van 'Humuline' betekende een doorbraak. Tot die tijd werd insuline gebruikt van varkens of runderen, maar dat was niet ideaal wegens de verschillen met menselijk insuline.

Groeihormoon Een tweede doorbraak kwam in 1985 van Genentech met Protopine, een menselijk groeihormoon dat wordt gegeven aan kinderen die te klein blijven. Een jaar later kwam Ortho Biotech op de markt met Orthoclone OKT3, waarmee transplantatie-patiënten worden geholpen. Weer een jaar later sloeg Genentech toe met Activase, dat heilzaam werk kan verrichten bij hartinfarcten.

Interferon Belangrijk was in 1988 het eerste interferon alfa (Intron A van Biogen), dat met de DNA-technologie werd geproduceerd. Deze lichaamseigen stof kon voor die tijd alleen maar moeizaam uit bloed van donoren worden gewonnen. Interferon heeft een belangrijke taak bij het tegengaan van virusinfecties en werd halverwege de jaren tachtig gezien als een geavanceerde vorm van Haarlemmer Olie, goed tegen zowel snotneuzen als kanker. Maar het kreeg een zeer bescheiden indicatie. Het mocht worden toegediend bij patiënten met een weinig voorkomende vorm van kanker, hairy cell leucaemia. Het peperdure interferon heeft nog steeds een bescheiden marktaandeel, ook al is onder andere aids er als indicatie bij gekomen.

Bloedlichaampjes In 1989 kwam Amgen met twee erytropoëtinen op de markt, een hormoon uit de nieren dat aanzet tot de vorming van rode bloedlichaampjes. Ze werden populair bij atleten en wielrenners omdat meer rode bloedlichaampjes worden geacht een 'zuurstofvoorsprong' te geven.