Financiële markt Rusland opnieuw in gevarenzone

MOSKOU, 11 JUNI. Ruslands financiële markten zijn gisteren opnieuw in de gevarenzone beland, nadat de G-7 van rijke industrielanden in Parijs alleen morele, en geen materiële steun had geboden. Een groep commerciële banken heeft wel een kortlopend noodkrediet van 200 miljoen dollar verstrekt, zo bericht de Financial Times vanmorgen.

Voor de tweede achtereenvolgende dag daalden de aandelenkoersen gisteren met ruim vijf procent. Vanmorgen ging daar opnieuw 4,5 procent vanaf. Voor de wekelijkse uitgifte van staatsobligaties was nauwelijks belangstelling, zodat de regering de slinkende schatkistreserves diende aan te spreken om de 1,1 miljard dollar aan wekelijkse afbetalingen te voldoen. De roebel, die twee weken geleden met een tijdelijke renteverhoging van 50 naar 150 procent overeind moest worden geholpen, staat nu opnieuw onder druk. Analisten vermoeden dat de Centrale Bank in stilte dollars uitgeeft om de munt te ondersteunen. Volgens vice-premier Boris Nemtsov is “deze zwaarste financiële crisis” nog lang niet voorbij.

Oorzaken zijn de nieuwe onrust op de Aziatische geldmarkten en de daling van de olieprijzen. Maar de investeerders verliezen ook de hoop dat het beloofde schip met geld ooit zal komen: zowel het IMF als de G-7 ziet voorlopig geen noodzaak voor een miljardenkrediet. President Jeltsin is bovendien met lege handen teruggekeerd van een bezoek aan Bonn. “De markt is diep teleurgesteld dat noch (kanselier) Kohl, noch het IMF of de G-7 met enigerlei steun over de brug is gekomen', zo gaf een financieel analist de stemming weer.

Het IMF zal in de loop van de maand wel een tranche van 670 miljoen dollar van een lopend miljardenkrediet overmaken, maar wil daarnaast afwachten of Rusland zonder extra buitenlandse hulp zijn overheidsfinanciën op orde weet te brengen.

De regering-Kirijenko heeft draconische maatregelen tegen belastingontduikers aangekondigd. De Russische Centrale Bank meldde vanmorgen in een kalmerende schriftelijke verklaring dat de totale goud- en deviezenreserves de afgelopen week zijn gestegen van 14,6 naar 15 miljard dollar. De bank meldde niet of er de afgelopen dagen ook is geïntervenieerd om de roerige financiële markten te stabiliseren.

Afgelopen maandag is het hoofd van het Centraal Bureau van Statistiek gearresteerd, die samen met twintig medeplichtigen jarenlang tegen betaling cijfers vervalste om bedrijven te helpen bij het omzeilen van de fiscus. Deze Joeri Joerkov, die een miljoen dollar aan cash thuis had liggen, is dinsdag per decreet door Jeltsin uit zijn functie ontheven.

In navolging van de mijnwerkers, die vorig maand de spoorwegen blokkeerden om hun achterstallige lonen op te eisen, dreigen nu ook de werkers in de olie- en gasindustrie met stakingen. De Russische economie is sterk afhankelijk van de exportopbrengsten van olie en gas.

    • Frank Westerman