Falende doelman Marokko geeft winst uit handen

ROTTERDAM, 11 JUNI. Onzeker optreden van doelman Driss Benzekri heeft Marokko gisteren de overwinning op Noorwegen gekost. Het duel in groep B eindigde ten overstaan van 32.000 toeschouwers in 2-2. Aan beide Noorse doelpunten ging een inschattingsfout vooraf van de onervaren Benzekri, die op het laatste moment de voorkeur had gekregen van bondscoach Henri Michel boven Abdelkader El Brazi.

Marokko maakte gisteren indruk in het Stade de la Mosson in Montpellier, vooral in aanvallend opzicht. Onder aanvoering van sterspeler Mustapha Hadji, een 26-jarige middenvelder van Deportivo la Coruña, lieten de Leeuwen van de Atlas vele technische hoogstandjes zien. Hadji, wegens een gebroken teen spelend met een pijnstiller, kreeg na 38 minuten loon naar werken toen hij met een weergaloze solo de Noorse defensie op het verkeerde been zette. Met een droge uithaal passeerde hij vervolgens doelman Frode Grodas.

De Afrikanen konden slechts korte tijd genieten van de voorsprong. Op slag van rust beging rechtsback Abdellih Saber een onnodige overtreding op de Noorse spits Tore André Flo. De vrije trap die volgde werd volledig verkeerd beoordeeld door doelman Benzekri, waarna middenvelder Youssef Chippo de bal in eigen doel kopte.

De Noorse treffer was onverdiend, want de ploeg van bondscoach Egil Olsen toonde in de eerste helft weinig aanvallende aspiraties. Achterin hielden vier Noren voortdurend twee Marokkaanse aanvallers in het oog. Ook na rust weigerde Noorwegen de verdedigende stellingen te verlaten, maar in de 59ste minuut was de ploeg kansloos toen Adelajalil Hadda op aangeven van Tahar El Khalej de bal met de punt van de schoen aannam en doelman Frodas met een hard schot voor de tweede keer passeerde.

Kort daarop gaven de Marokkanen de voorsprong opnieuw uit handen en weer was het keeper Benzekri die de fout inging. Bij een vrije trap liet hij zich wegdrukken, waarna verdediger Dan Eggen ongehinderd kon inkoppen. Daarmee voorkwam hij de eerste nederlaag van Noorwegen sinds januari 1997. In de resterende 28 minuten herstelde Benzekri zich en voorkwam hij met twee goede reddingen een onverdiende zege van de Noren.

Bondscoach Olsen haalde na afloop opgelucht adem. “Ik ben blij dat we gelijk hebben kunnen maken. Ik was erg verbaasd dat Marokko zo sterk was.” Zijn collega Michel was teleurgesteld na de puntendeling. “Nu hebben we maar één punt, terwijl we er drie hadden kunnen grijpen. We zijn teveel afgeweken van ons tactische plan. Net als Noorwegen gingen we lange passes versturen.”

In Marokko werd het gelijkspel niettemin uitbundig gevierd. In Rabat gingen auto's luid toeterend door de straten. Vier jaar geleden vertrok Marokko na drie nederlagen roemloos uit de Verenigde Staten. Ditmaal rekent de bevolking minimaal op een herhaling van 1986 toen de ploeg in Mexico doordrong tot de tweede ronde.

Uitblinker Hadji bleef na afloop met gemengde gevoelens achter. “Enerzijds ben ik tevreden, anderzijds ontgoocheld omdat we tegen de Noren voor een verrassing hadden kunnen zorgen.” De spelmaker keek alvast vooruit, naar het tweede duel van dinsdag tegen Brazilië. “We hebben niets te verliezen en zullen met dezelfde instelling van start gaan.”