Export China daalt; Peking wil actie tegen koersval yen

ROTTERDAM, 11 JUNI. De Chinese regering dringt bij Japan aan op actie tegen de lage yenkoers. Japan moet “de moed en de wijsheid” opbrengen om de koersval te stoppen en Azië uit de problemen helpen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking maakte vandaag duidelijk dat China zich grote zorgen maakt over het aanhoudende koersverlies van de yen. Hij wees op de invloed van de Japanse economie en de yen in Azië en op de wereldeconomie. De koersdaling “draagt niet bij tot het overwinnen van de financiële crisis in Oost-Azië”, aldus de zegsman. Ook vanochtend stond de yen ernstig onder druk.

China begint de gevolgen van de Azië-crisis ernstig te voelen. Gisteren werd bekend dat het land voor het eerst in 22 maanden een daling van zijn export heeft geboekt. De uitvoer was afgelopen maand 1,5 procent kleiner dan in april. In de eerste vijf maanden groeide de export weliswaar met 8,6 procent, maar dat is veel minder dan de groei van 21 procent in 1997.

Een mogelijke devaluatie van de Chinese munteenheid, de renminbi of yuan, boezemt veel beleggers in het Verre Oosten angst in. “Als dat gebeurt, moet de regio zich op het ergste voorbereiden”, aldus een valutahandelaar in Jakarta. De Chinese woordvoerder bezwoer echter dat Peking de munt niet in waarde zal verlagen. “Onze politiek om de yuan niet te devalueren is niet veranderd.”

Een van de grondleggers van het huidige monetaire systeem in Hongkong stelde vanochtend echter dat zo'n devaluatie minder negatieve gevolgen heeft dan Peking altijd heeft aangenomen. Volgens de Brit John Greenwood zal een devaluatie in China geen nadelige gevolgen hebben voor de Hongkong-dollar, hetgeen de Chinezen altijd hebben gevreesd. De munt in Hongkong is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld en volgens Peking zou een devaluatie van de yuan een einde maken aan deze koppeling in de pas verworven kroonkolonie. Sinds de jaren tachtig is de yuan al 70 procent minder waard geworden en dat heeft nooit gevolgen gehad voor de Hongkong-dollar, aldus Greenwood.

De Indonesische roepia kan de koersval van de Japanse yen niet weerstaan. Tegenover de dollar kwam vandaag in Jakarta een koers van 14.500 à 14.900 roepia tot stand, het laagste niveau sinds het aantreden van president Habibie op 21 mei. Voordat de financiële crisis vorig jaar uitbrak, gingen er 2400 roepia's in een dollar.

Ook de Aziatische aandelenmarkten staan door de goedkope yen onder druk. De Nikkei-index in Tokio daalde met 1,8 procent, nadat het beursgemiddelde gisteren al 1,2 procent had moeten toegeven. De index van de Taiwanese beurs bereikte de laagste stand in vijf maanden.