Duizenden fans Oranje gedupeerd

ROTTERDAM, 11 JUNI. Duizenden aanhangers van Oranje missen overmorgen de wedstrijd tussen Nederland en België in het Stade de France in Parijs. De Franse WK-organisatie is niet in staat de gereserveerde toegangsbewijzen aan de Nederlandse touroperators te leveren.

De toegangsbewijzen hadden uiterlijk gisteren bij de ticketorganisaties zullen aankomen. Nederlandse reisorganisaties proberen koortsachtig toch nog aan plaatsbewijzen te komen.

Onder de gedupeerden zijn de 550 winnaars van een Lotto-spelletje, die hun kaartje zouden krijgen via het bedrijf van René van de Kerkhof. De voormalige voetbal-international had ruim 1.700 kaarten besteld bij de WK-organisatie.

Ook in andere landen wachten reisorganisaties nog op kaartjes uit Frankrijk. Japan dreigt het zonder de steun van supporters te moeten stellen. Voor het eerste duel op 14 juni tegen Argentinië ontbreken ruim 12.000 kaarten.

Enkele duizenden Brazilianen konden gisteren de openingswedstrijd niet bijwonen omdat zij niet-bestaande kaartjes bleken te hebben. Zij kregen wel hun geld terug.

Op de zwarte markt in Parijs worden “grote aantallen” kaartjes voor de wedstrijd tussen Nederland en België, zaterdag in het Stade de France, aangeboden. De Franse politie en een team van twaalf Nederlandse agenten hebben dat vastgesteld.

Brazilië begon het WK met een overwinning. In de openingswedstrijd in Saint Denis won de titelverdediger gisteren met 2-1 van Schotland. Het beslissende doelpunt kwam op naam van de Schotse verdediger Tom Boyd die in de 73ste minuut zijn eigen doelman passeerde. In de andere wedstrijd uit groep A speelden Marokko en Noorwegen in Montpellier met 2-2 gelijk.

Het spel van Brazilië kon gisteren niet bekoren. Voormalig sterspeler Pelé, tegenwoordig minister van Sport, bekritiseerde na afloop de tactische aanpak van bondscoach Mario Zagallo. “Naast Ronaldo hadden Edmundo en Denilson moeten staan.” Ook Romario uitte kritiek. “Het elftal is mij zwaar tegengevallen”, zei de aanvaller die vorige week wegens een blessure buiten de selectie viel.

Een Schotse supporter is gisteravond in Parijs tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij was dinsdagavond tijdens rellen op de Champs Elysees gearresteerd nadat hij een politieagent had aangevallen.